Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Europa kritisch voor Belgisch klimaatplan: ‘Geen coherent geheel’

Een windmolenpark in de Noordzee.Beeld Photo News

Europa is ontgoocheld over het Belgische energie- en klimaatplan. Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie hangt het met spuug en paktouw aan elkaar.

Doorgaans is de Europese Commissie een voorzichtige communicator. Zeker naar de eigen lidstaten toe wordt elk woord gewikt en gewogen. Op het Schumanplein is men zich ervan bewust: het beeld van de ‘Europese betweters’ is dodelijk voor de eigen reputatie.

Maar soms kan het niet anders. Soms moet een lidstaat openlijk berispt worden. In dit geval België. In een nieuw rapport is de Commissie kritisch voor het Belgische energie- en klimaatplan. Dit nationale plan legt vast hoe ons land de strijd tegen de klimaatopwarming wil voeren de komende decennia. Het is samengesteld door de regio’s en het federale niveau.

Samenhang

Volgens de Commissie is het Belgische energie- en klimaatplan een zooitje. Ons land zal het voornaamste klimaatdoel – een verlaging van de schadelijke uitstoot met 35 procent tegen 2030 – niet halen, waarschuwt Europa. Daarvoor ligt vooral de Vlaamse ambitie te laag.

Het Vlaamse klimaatplan bevat maatregelen om de uitstoot met 32,6 procent te verminderen. De regering-Jambon wil voorlopig niet meer doen. Wallonië gaat voor 36,8 procent en Brussel voor 39,4 procent. Dit alles zal straks uitmonden in een tekort van 0,6 procent, luidt het.

Ook de Belgische ambities op vlak van groene energie en energiebesparing zijn voor Europa te laag. Volgens de Commissie moet ons land bijvoorbeeld meer inzetten op de renovatie van gebouwen. Op vlak van energiebevoorrading merkt Europa op dat ons land geen duidelijk plan heeft: “De afhankelijkheid van import stijgt van 71 procent nu tot 86 procent in 2030".

De rode lijn door de Europese kritiek is dat het Belgische klimaatbeleid veel te versnipperd is. Elk bestuursniveau doet zijn ding, zonder veel overleg met de collega’s. “Het Belgische energie- en klimaatplan is nog geen coherent geheel”, klinkt het. De Commissie moedigt de regio’s en het federale niveau aan om hun klimaatbeleid “beter op elkaar af te stemmen”.

Khattabi

De nieuwe minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) weet meteen wat gedaan. Traditioneel is het de federale excellentie die de nationale klimaatgesprekken overziet. “Ik zal in nauw overleg met de andere federale en gewestelijke overheden nagaan hoe we onze samenwerking kunnen verbeteren en onze inspanningen kunnen verhogen en versnellen”, zegt ze.

‘Verhogen en versnellen’ is nodig, want de kans is reëel dat Europa de klimaatdoelen tegen 2030 straks aanscherpt om het akkoord van Parijs na te komen. “Al jarenlang waarschuwt de milieubeweging dat België te weinig doet in de strijd tegen de klimaatopwarming. Europa geeft ons nu gelijk”, zegt Laurien Spruyt van Bond Beter Leefmilieu. “Als we vooruitgang willen boeken, moeten onze politici dringend stoppen met het gerommel in de marge.”