Opschorting voor moeder die baby te vondeling legde

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: BELGA

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 39-jarige Poolse vrouw uit Antwerpen een opschorting gegeven voor het te vondeling leggen van haar baby.

Een schoonmaakster hoorde op 5 maart 2019 gehuil uit een zak komen in de hal van een appartementsgebouw aan de Grote Koraalberg in Antwerpen. In de zak stak een doos waarin een pasgeboren baby lag, gewikkeld in handdoeken. Het jongetje, dat in goede gezondheid verkeerde, kreeg de voorlopige naam ‘Arthur’ mee.

Via onder meer camerabeelden kon de politie een week later een Poolse vrouw identificeren. Ze bekende dat ze de moeder was. De vrouw was ongewenst zwanger geraakt en kampte met privéproblemen. Ze had niemand van de zwangerschap op de hoogte gebracht.

Anders aanpakken

De beklaagde was in de nacht van 4 op 5 maart 2019 helemaal in haar eentje bevallen in een kamer in het toenmalige Zuiderhuis op de Melkmarkt, waar ze poetste. Ze had daarna alles opgeruimd en was met de baby door de stad beginnen dwalen. Ze besloot om het kind in een appartementsgebouw achter te laten, omdat ze dacht dat hij daar snel gevonden zou worden.

De procureur vond dat de vrouw het anders had kunnen aanpakken dan haar kindje zomaar in een hal van een gebouw neer te zetten. “Ze was sinds november 2018 op de hoogte van haar zwangerschap en had dus alle tijd om hulp te vragen bij de juiste instanties. Ze deed dat echter niet en liet haar kind in behoeftige toestand achter”, klonk het bij de behandeling van de zaak in september.

800 euro boete

De procureur had acht maanden cel met uitstel en 800 euro boete gevorderd. De verdediging had voor een opschorting gepleit. “Mijn cliënte was in paniek en wist niet meer wat ze moest doen. Ze wist ook niet bij wie ze terecht kon. Van een initiatief als de vondelingenschuif had ze nog nooit gehoord”, stelde meester Wendy Bosschaerts toen.

De rechtbank besliste om de vrouw een opschorting te geven, net zoals de raadkamer vorig jaar al gedaan had. Het parket was toen tegen die beslissing in beroep gegaan en de kamer van inbeschuldigingstelling had haar alsnog naar de rechtbank verwezen voor het verlaten van een minderjarig kind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen