© Shutterstock

Daarom eet je een kiwi beter met de schil op

Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar een kiwi mag je in zijn geheel opeten. Dat wil zeggen mét de bruine schil.

lla, vwh

De vrucht, oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, is een van de gezondste in zijn soort. De kiwi barst van vitamine C, B en E. Maar ook de schil van een kiwi is gezond: die bevat veel vezels die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Sommige vezels hebben zelfs een gunstig effect op het cholesterolgehalte, en verlagen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Dat beweert althans de Britse voedingsdeskundige Marylin Glenville, verbonden aan het Food and Health Forum van the Royal Society of ­Medicine. "De schil bevat drie keer zoveel antioxidanten als het vruchtvlees. Ze gaat ook bacteriën tegen zoals Staphylococcus en E-coli", zei ze enkele jaren geleden.

Ook voor mensen die wel eens op dieet gaan, wordt de vrucht aangeraden. Met amper 57 kilocalorieën per 100 gram en rijk aan antioxidanten duikt een kiwi meer dan eens op in een lichte lunch of tussendoortje. Toch niet happig om de ietwat harige kiwi met schil te verorberen? Je kan de haartjes van de schil borstelen, dan vallen ze minder op. Volgens Glenville is de gele kiwi ook een optie: die bevat minder haartjes.

Wees bij het eten van een kiwischil toch steeds voorzichtig. Je weet immers niet of de vrucht al dan niet bespoten is met pesticiden. Was kiwi's - en andere groenten en fruitsoorten - altijd grondig. Eind vorig jaar waarschuwde de Belgische toxicoloog Jan Tytgat voor een de schil van een citroen in je drankje. “Die zit vol pesticiden en die kunnen kankerverwekkend zijn”, stond er in december in de campuskrant van de KU Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer