Direct naar artikelinhoud
FrankrijkMaatregelen

Franse grootsteden krijgen strenge avondklok: ‘We moeten reageren’

President Emmanuel Macron.Beeld EPA

De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteravond opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Vanaf zaterdag komt er voor coronabrandhaarden als Parijs, Lyon en Marseille een avondklok. ‘We moeten reageren.’

Met bijna 23.000 nieuwe besmettingen in één dag tijd noemde Macron de toestand in Frankrijk "zorgwekkend". "En hoewel we de controle over de situatie nog niet verloren hebben, is het tijd om te reageren. Het virus bevindt zich overal in Frankrijk", zo sprak de president het land gisteravond toe op televisie. Het is al de tweede keer dit jaar dat de Franse autoriteiten de noodtoestand afkondigen: aan het begin van de coronacrisis moest die ook al toelaten om 'gepaste' maatregelen te treffen. De noodtoestand duurde toen tot 10 juli.

Een nieuwe lockdown is volgens Macron, die de economie draaiende wil houden, niet nodig. De Fransen moeten wel hun sociale contacten beperken. Daarom voert de president een avondklok in voor Île-de-France, de regio rond Parijs, en acht andere grote steden. Het gaat onder meer om Grenoble, Lille, Lyon, Marseille en Toulouse. Iedereen moet binnen blijven tussen 21 en 6 uur. Het uitgaansverbod zal ingaan op zaterdagavond en minstens vier weken duren, maar Macron verwacht dat de avondklok nog zal worden verlengd tot 1 december. "Zes weken, dat is de tijd die ons nuttig lijkt."

Waar wij 'de regel van vier' hebben en de Nederlanders nog met drie niet-gezinsleden achter de voordeur mogen samenkomen, zweren de Fransen bij 'de regel van 6'. Dat betekent dat er ook maximaal met zes mensen op café of restaurant mag worden gegaan.

135 euro boete

De politie zal toezien op de naleving van de maatregelen en beboeten bij overtredingen, zo verzekerde Macron. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 135 euro. Wat telewerk betreft, wil de president niet weten van een nationale verplichting. Wel roept hij op om 2 à 3 dagen per week thuis te werken. Frankrijk besliste ook niet om reizen aan banden te leggen. Volgens Macron zou het om 'disproportionele' maatregelen gaan om iedereen te verplichten thuis te blijven. Ook in het onderwijs komen er geen beperkingen. (SPK)