Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

VRT-personeel eist juridische actie na wantoestanden: ‘We zijn woedend’

VRT-personeel eist juridische actie na wantoestanden: ‘We zijn woedend’
Beeld © VRT - Geert Van Hoeymissen

Het VRT-personeel wil de verantwoordelijken voor de misstanden bij de openbare omroep voor de rechter dagen. Ze vragen hun CEO om juridische stappen te ondernemen als het rapport van Audit Vlaanderen bewijs bevat van frauduleuze praktijken.

Het rapport, waarin sprake is van ondoorzichtige deals met schermgezichten en productiehuizen, onzorgvuldig omspringen met budgetten en onvoldoende integriteitsbesef, kwam hard aan op de Reyerslaan. Maar niet alleen de inhoud van het document, ook de politieke reactie erop doet het personeel steigeren. “We zijn woedend”, klinkt het in een persmededeling. “Als VRT-medewerkers aanvaarden wij niet dat we nu, onder andere door sommige politici, verdacht worden gemaakt. Niets wijst erop dat dit rapport misbruiken op de werkvloer signaleert. Het gaat over contracten met toeleveranciers.”

De personeelsdelegatie, die gisteren een onderhoud had met CEO Frederik Delaplace, schrijft in een persbericht dat bij interne projecten van de VRT al jarenlang elke euro wordt omgedraaid. “Onze budgetten worden met een vergrootglas bekeken. Nu blijkt dat vergrootglas bewasemd wanneer het over externe bestedingen gaat.” 

Nochtans hebben de VRT-vakbonden naar eigen zeggen al meerdere keren verdachte overeenkomsten met externe leveranciers aan de directie gesignaleerd. “Maar de toenmalige verantwoordelijken verkozen die klachten te negeren”, klinkt het.

Het personeel wil dat niet ongestraft laten passeren en dringt aan op actie. “Als zou blijken dat sommige verantwoordelijken zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleuze praktijken, dan vragen wij als personeelsfront van de VRT dat tegen deze mensen onmiddellijk juridische stappen worden genomen.”