Direct naar artikelinhoud
ProcesBo Coolsaet

‘Clitoris-drilboor’ staat centraal op nieuw proces-Bo Coolsaet

Bo Coolsaet in het Antwerpse hof van beroep.Beeld Photo News

‘Bo Coolsaet heeft mij verkracht en daar is geen enkele discussie over mogelijk.’ Pas laat gisteravond kreeg ook J. het woord op het nieuwe proces tegen de Antwerpse uroloog Bo Coolsaet.

Meer dan zes uur lang bleef J. (30) de toespelingen door de advocaten van Bo Coolsaet trotseren: “hysterisch meisje” en “iemand met labiele trekjes”. Een jaar geleden werd uroloog Bo Coolsaet (81) op haar aanklacht over verkrachting veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee met uitstel. Het hele debat werd gisteren overgedaan voor het Antwerpse hof van beroep.

‘Clitoris-drilboor’

Voornaamste punt van discussie blijft een klein elektrisch apparaatje dat door wetsdokters Werner Jacobs en Wim Van de Voorde werd beoordeeld als “een seksspeeltje”. Coolsaet gebruikte het jarenlang om vaginale zalf in te brengen bij zijn patiëntes. Volgens J. bracht de arts haar op haar vijftiende tot haar eerste orgasme, kuste hij haar in de hals en betastte hij haar borsten. Volgens advocate Joke Bleys is het apparaat helemaal geen vibrator: “De Amerikaanse fabriek die het produceerde, maakte ook scheerapparaten en tondeuses.”

Kris Luyckx: “Laat uit de wereld geholpen zijn dat dit een soort dildo zou zijn geweest. Dit was een behandeling die vele honderden vrouwen hebben ondergaan.”

Het apparaat werd gisteren getoond in de rechtszaal. Volgens een online opzoeking gaat het om een Wahl All-Body Massager, een toestelletje dat dateert uit de jaren zeventig en waarover een gebruikster in 2010 in een review op glittersexual.com schrijft: “Wahl is als een clitoris-drilboor.” Volgens een andere review dateert het uit een tijd toen seksspeeltjes nog niet bij naam konden worden benoemd.

Victim blaming

Er manifesteerden zich intussen 25 ex-patiëntes van Bo Coolsaet. Negen onder hen zeggen een identieke behandeling te hebben ondergaan als J. Advocate Christine Mussche blijft erbij dat de zaak glashelder is: “Wat we hier zien is ongeziene victim blaming” Als er zo massaal wordt gereageerd, betekent dat iets voor de geloofwaardigheid van de jongedame hier voor mij. Je voelt de schaamte, dezelfde taal, in al die verklaringen: ‘Ik wil dat meisje steunen.’”

J. zelf kreeg als laatste het woord: “Heel dit proces is een uitputtingsslag. Ik ben doodmoe. Het is heel moeilijk om overeind te blijven tegenover iemand met zoveel macht en middelen. Bo Coolsaet heeft mij verkracht en daar is geen enkele discussie over mogelijk. Ik heb een fantastische vriend, we zijn negen jaar samen en we hebben een zoontje. Mijn enige motivatie is gelukkig te kunnen zijn en verder te kunnen. Als ik hoor dat hij dit mogelijk nog anderen heeft aangedaan, is dat vreselijk. Ik vind het kwetsend dat het openbaar ministerie al voor de tweede keer de vrijspraak vroeg. Ik zal wel naïef zijn, maar ik dacht dat zoiets echt niet kon.”