Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Noppen (UZ Brussel): ‘Jongste coronapatiënt op intensieve zorg is vier jaar oud’

Marc Noppen.Beeld UZ Brussel

‘Onze jongste coronapatiënt op intensieve zorg is vier jaar oud.’ Dat vertelde Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, in De Afspraak op Canvas. ‘Dat is heel aangrijpend, ook voor ons personeel’, aldus Noppen.

Noppen hoopt dat de federale regering straks strengere maatregelen zal aankondigen, en dat deze regels zullen opgevolgd worden. Het ziekenhuis probeert daarom ook alle doelgroepen te bereiken, door onder meer jongeren uit te nodigen op de afdeling intensieve zorg. 

“Als je met je eigen ogen ziet wat het betekent om aan de beademing te liggen, dan weet je dat je moet opletten. Het virus is niet alleen gevaarlijk voor ouderen, we hebben patiënten van alle leeftijden. De jongste Covid-19-patiënt op intensieve zorg is amper vier jaar oud. Dat is heel aangrijpend, ook voor ons personeel.” 

Onduidelijke communicatie

Marc Noppen hekelde in De Afspraak ook de onduidelijke communicatie naar de ziekenhuizen. Volgens Noppen kregen de Brusselse ziekenhuizen gisteren te horen dat ze moesten overgaan naar fase 1B, wat betekent dat 50 procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg moet worden voorbehouden voor Covid-19-patiënten. 

“Deze namiddag kregen we dan bericht dat we toch niet naar 1B, maar naar fase 1A-accent zullen gaan, waarbij we 33 procent van de bedden op intensieve zorg moeten reserveren. Volgende week woensdag zou er dan op federaal niveau overgegaan worden naar fase 1B, voor iedereen”, klinkt het. Dat zou morgen beslist worden op het overlegcomité.

‘Ziekenhuis is een veilige plek’

“Deze situatie is onduidelijk. We zijn voorbereid op 1B, zelfs op 2A, want we kennen de voorspellingen van de statistici, en die zijn niet rooskleurig. Maar we zetten de overgang nog niet in gang, want de consequenties daarvan zijn zwaar voor niet-Covid-behandelingen”, aldus Noppen. “We willen vermijden dat we nodeloos zorg moeten uitstellen.” 

De CEO van het UZ Brussel benadrukt dat er geen reden is om zorg uit te stellen. “Er is op dit moment geen boodschap ‘blijf thuis’. Voor alle duidelijkheid: alle raadplegingen zijn open. Denk je dat er nood is aan specialistische zorg, kom dan naar het ziekenhuis. We bepalen samen met de patiënt de ernst, en als het nodig is voeren wij ingrepen uit. Het ziekenhuis is een veilige plek, je loopt er geen besmettingsgevaar.”