Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingOverlegcomité

Nog 1 nauw contact, horeca vroeger of helemaal sluiten, verplicht telewerk: dit ligt op tafel bij Overlegcomité

Nog 1 nauw contact, horeca vroeger of helemaal sluiten, verplicht telewerk: dit ligt op tafel bij Overlegcomité
Beeld Photo News

Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land komt vandaag om 14 uur bijeen om te vergaderen over de verdere corona-aanpak. Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte donderdagnamiddag in de Kamer dat de cijfers voor ons land niet goed zijn. Er komen zo goed als zeker strengere maatregelen. Een overzicht.

, , en

Zo blijft u op de hoogte
Wat beslist het Overlegcomité vandaag? Verneem het in onze liveblog, waar u ook de persconferentie vanavond kunt volgen.

Download hier de app van De Morgen en ontvang als eerste een bericht over de beslissing. Of krijg het nieuws meteen in uw inbox via onze breaking news-nieuwsbrief.

Video wordt geladen...

Door het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten de politieke beleidsmakers beslissen of de huidige maatregelen volstaan om de epidemiegolf in te dijken. De druk neemt toe, zeker nu de buurlanden hun maatregelen hebben verstrengd. In Nederland is de horeca dicht en in Frankrijk komt er een avondklok in Parijs en andere grote steden.

Coronabarometer

Vandaag komt in ons land het Overlegcomité bijeen om de langverwachte coronabarometer goed te keuren. Dat instrument koppelt precieze maatregelen aan de concrete situatie van de coronapandemie. Wanneer de cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt, worden de maatregelen strenger.

De barometer werd door de vorige regering-Wilmès aangekondigd, maar voor verfijning teruggestuurd. Celeval, het adviesorgaan met experten, heeft eerder deze week de nodige aanbevelingen afgerond.

Begin deze week nog was er sprake van een systeem met kleurencodes, waaraan bepaalde strengere of mildere maatregelen gekoppeld zijn. Nu is er sprake van een systeem met fases, waarbij fase één staat voor weinig risico en de laatste fase voor hoog risico. In die hoogste risicofase gelden de strengste maatregelen, onder meer over het aantal toegelaten nauwe contacten.

Om niet per se het hele land ‘te straffen’ als één regio het slechter doet, laat de barometer toe om in de toekomst te differentiëren per provincie en gewest. Wallonië en Brussel zouden nu al in de hoogste fase zitten, de Vlaamse provincies - behalve Limburg - in de op één na hoogste. 

Maar om voorlopig de duidelijkheid te bewaren, wordt verwacht dat vandaag één niveau voor het hele grondgebied wordt afgekondigd. Vraag is of we starten op het hoogste niveau - de suggestie van de experten - of op het op één na hoogste, om nog iets achter de hand te hebben voor als het nóg erger zou worden. Sommige politici voelen meer voor dat laatste, anders willen nu al drastisch ingrijpen.

Horeca: vroeger of helemaal dicht

Ligt vandaag ook op tafel: de horeca. Er gelden op dit moment andere regels voor restaurants dan voor cafés. Het zal niet langer toegestaan zijn om met z’n tienen aan één tafel te zitten op restaurant. Voor cafés en restaurants zouden voortaan dezelfde regels gelden, ook wat het sluitingsuur betreft. Op café zijn maar 4 mensen per tafel toegelaten, met uitzondering van een gezin van bijvoorbeeld vijf mensen die onder hetzelfde dak wonen. Restaurants kunnen vandaag openblijven tot 1 uur, terwijl cafés al om 23 uur de deuren moeten sluiten. Dat verschil zal wegvallen en de kans reëel dat dit voor alle twee vroéger dan 23 uur wordt. 

Sommigen willen de horeca zelfs volledig sluiten, voor een beperkte periode. In de hoofdstad zijn de cafés al dicht en binnen de Brusselse regering vindt men dat die maatregel gerust kan worden doorgetrokken naar de restaurants. Een volledige sluiting valt niet uit te sluiten, al is met name de Vlaamse regering daar felle tegenstander van. Toch zijn er ook veel voorstanders van zo'n krachtig signaal.

Telewerk verplicht

Na het Overlegcomité van vorige week werd erop gehamerd dat telewerk sterk aanbevolen wordt, en dat meerdere dagen per week. Maar telewerk zou nu verplicht worden waar mogelijk, zodat onder meer de druk op het openbaar vervoer vermindert. 

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet een dag voor het Overlegcomité alvast verstaan dat er snel bijkomende maatregelen nodig zijn om de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden.

Op dit moment zijn de cijfers voor ons land niet goed, benadrukte hij in de Kamer. Het aantal besmettingen stijgt exponentieel. Volgens de premier is de situatie “bijzonder ernstig” en komen de ziekenhuizen onder druk te staan.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld Photo News

Avondklok

Of er een avondklok komt, zoals al het geval is in Waals-Brabant en Luxemburg? In het rapport van de coronacommissaris wordt het ergens eens opgeworpen, omdat het de handhaving een stuk makkelijker kan maken, maar de overweging blijft dat het een verregaande en zelfs ongrondwettelijke maatregel is. 

“Als het er komt, dan zeker met een andere naam en invulling”, aldus een betrokkene. Het staat lokale of provinciebesturen bovendien vrij om strenger te zijn dan wat het Overlegcomité oplegt. Viroloog Marc Van Ranst noemde een lokale lockdown gisteren een goed idee.

1 nauw contact

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) lanceerde vorige week de 3 ‘knuffelcontacten’. Celeval raadt vandaag slechts één nauw contact buiten het gezin aan, maar bij de politiek is er grote bezorgheid over het mentaal welzijn van de mensen. Toch zal het allicht bij één contact blijven. Een gezin zou 4 bezoekers per maand mogen ontvangen.

Evenementen

 Ook het inperken van het aantal mensen dat aanwezig mag zijn op evenementen ligt op tafel. Mogelijk wordt ook het publiek bij sportwedstrijden beperkt of zelfs helemaal niet meer toegelaten.

Brussel

In Brussel moeten de ziekenhuizen nu al de helft van hun capaciteit op intensieve zorgen vrijmaken voor coronapatiënten. “De situatie nu in Brussel gaat zich uitbreiden naar andere provincies in andere landsdelen. We moeten ons bewust zijn van wat dat wil zeggen: op een bepaald moment moeten we zeggen dat bepaalde zorgen uitgesteld moeten worden”, zei de premier.

“We moeten de situatie in de ziekenhuizen onder controle krijgen en werkbaar houden voor de artsen en het verplegend personeel, de mensen die al sinds maart onder druk staan”, aldus de eerste minister. De maatregelen die vorige week ingegaan zijn, zullen effect beginnen krijgen, maar er zal nog altijd een groei zijn in de cijfers, meent de premier. “Daarom ben ik ervan overtuigd dat nieuwe maatregelen nodig zijn.”

De premier hamerde er wel op dat de maatregelen “duidelijk, eenvoudig en te handhaven” moeten zijn. “Dat is essentieel.”

Indien er verstrengingen komen, zouden die wellicht vanaf maandag ingaan.

Video wordt geladen...