Opa beschuldigd van kindermisbruik vraagt vrijspraak na twee tests met leugendetector

© belga

Een 76-jarige grootvader uit Zonnebeke voelde zich donderdag gesterkt door het resultaat van de polygraaftest om nog eens de vrijspraak te vragen voor het vermeende misbruik van zijn kleinkinderen.

thv

“We moeten toegeven dat de resultaten van die polygraaftest niet de verhoopte resultaten geven, maar er zijn volgens het Openbaar Ministerie nog genoeg elementen in het dossier aanwezig om de schuld van de beklaagde te bewijzen”, sprak de procureur gisterenmorgen in de rechtbank van Ieper. Tijdens een zitting eind mei van vorig jaar had het Openbaar Ministerie al een effectieve gevangenisstraf gevorderd. Gisteren bevestigde de procureur nog eens die eerdere vordering.

De kleinkinderen beschuldigen hun grootvader van gewelddadige aanranding tussen 1992 en 2011. Het begon volgens hen met handtastelijk gedrag of knuffels en eindigde in seksuele handelingen. De kleinkinderen waren toen nog minderjarig: de vermeende seksuele handelingen begonnen op zeven- en achtjarige leeftijd. Drie kleindochters stelden zich burgerlijke partij.

“Familiale vete”

Voor de verdediging was het echter glashelder dat de 76-jarige grootvader de vrijspraak moet krijgen. “Hoe kan er na deze polygraaftest nog enige twijfel zijn? De beschuldigingen en deze rechtszaak zijn het gevolg van een familiale vete rond de verkoop van het huis van de beklaagde aan een van zijn kleindochters”, sprak advocaat Daniël Crabeels.

Vorige keer had hij al gezegd dat een van de beschuldigende kleindochters haar vader ook al eens ten onrechte had laten vervolgen voor vermeend misbruik en een tweede burgerlijke partij ooit nog in de gevangenis zat. De opa werd gisteren opnieuw geruggesteund door een deel van zijn familie.

“Wij blijven op onze honger zitten rond die polygraaftest. Want misschien interpreteert de beklaagde wat hij heeft gedaan niet als seksueel misbruik. En dan vinden we dat de onderzoeker niet de juiste vragen heeft gesteld aan de beklaagde. Daarnaast blijft er toch minstens één iemand over met een ernstig trauma en vertelden ook twee schoondochters soortgelijke verhalen over aanranding”, zei meester Filip Van Hende van de burgerlijke partij. De bekende strafpleiter noemt dit een verhaal van onderdrukt verdriet omdat de beklaagde volgens hem zijn kleinkinderen uitkoos als slachtoffers omdat zij dat jarenlang zouden verdringen uit loyaliteitsgevoel.

De rechter volgt een vonnis op 9 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen