Dit zijn de coronamaatregelen vanaf maandag 19 oktober.  © Overlegcomité

OVERZICHT. Deze draconische maatregelen moeten het virus klein krijgen

Bron: BELGA

De nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dijken zijn erg drastisch: de horeca gaat vier weken dicht en er komt een nachtklok tussen middernacht en vijf uur. De regels zullen maandag ingaan.

LIVE. Volg hier de persconferentie van het Overlegcomité

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) geeft toelichting bij nieuwe coronamaatregelen vanaf 19 oktober. © Overlegcomité

Het overlegcomité waarin alle regeringen van dit land zijn vertegenwoordigd, had deze keer maar liefst vijf uur nodig om tot een beslissing te komen. Vooral over de sluiting van de horeca was er veel discussie. De Vlaamse regering was geen fan van die maatregel, maar op federaal niveau wilden ze iedereen duidelijk wakker schudden. “Ik vind het een afschuwelijke beslissing, maar ze is genomen om te vermijden dat de besmettingen blijven toenemen aan het tempo van vandaag”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

“We hebben maar één opdracht en dat is de cijfers naar beneden krijgen”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie. “Wij Belgen zijn erg gehecht aan onze vrijheid, maar we zijn ook gehecht aan onze gezondheid. Zonder gezondheid geen vrijheid, geen geluk en geen leven. We zetten nu een stap terug om straks opnieuw een stap vooruit te zetten.” Het uitgangspunt is duidelijk. “De maatregelen zijn zo opgesteld dat kinderen naar school kunnen blijven gaan en dat de bedrijven blijven draaien”, legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) uit.

Hieronder volgt een overzicht.

LEES OOK. Nieuwe maatregelen zware klap voor horeca: “Catastrofe en pure schande”

LEES OOK. Sluiting horeca kan op weinig begrip rekenen: “Dit voelt heel onrechtvaardig”

Horeca sluit

De horeca sluit voor een maand. Zowel cafés als restaurants. Over twee weken wordt deze maatregel wel geëvalueerd. Eten afhalen zal wel nog kunnen, net als tijdens de lockdown van maart. Dat kan tot 22 uur. Alcohol verkopen kan weliswaar maar tot 20 uur. Nachtwinkels sluiten ook om 22 uur.

Avondklok van 0 tot 5 uur

Antwerpen heeft deze zomer voor enkele weken een avondklok ingevoerd. Die had effect en dat wordt nu dus de regel voor het hele land. Die avondklok gaat in vanaf middernacht en loopt af om 5 uur ’s morgens. Al geldt niet voor iedereen. Wie voor zijn werk onderweg is, mag wel nog buiten komen. Een rit voor medische hulp is ook mogelijk. Vandenbroucke legde ook uit waarom die avondklok nodig is: om te vermijden dat we feestjes organiseren.

Nog één nauw contact

Het aantal “knuffelcontacten” wordt teruggeschroefd naar amper één. Nog maar een week geleden was dat al ingeperkt tot drie.

Vier gasten thuis

Je zal thuis wel nog vier gasten mogen uitnodigen, al zal je afstand moeten houden. Dat moeten dezelfde vier zijn, na twee weken mag je weer nieuwe mensen uitnodigen.

Telewerken is de regel

Telewerken wordt de regel, toch daar waar het kan. “Dat is niet omdat kantoren of bedrijven onveilig zouden zijn, maar we willen minder verplaatsingen”, zegt Vandenbroucke.

Sport- en cultuur

De bestaande protocollen voor sport en cultuur blijven nog een week geldig. Intussen zal regeringscommissaris Pedro Facon nieuwe, strengere regels uitwerken. Evenementen die niet onder de bestaande protocollen vallen, worden beperkt tot 40 personen. “We gaan de protocollen herzien en verstrengen, maar publiek zal mogelijk blijven tijdens sportevenementen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “Het sportieve leven moet dus niet tot stilstand komen.”

Onderwijs

Voor het onderwijs verwijst het overlegcomité naar de bevoegde ministers. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft eerder deze week al gezegd dat het leerplichtonderwijs in code geel blijft, dat betekent dat iedereen naar school kan gaan. Maandag overleggen de onderwijspartners verder over de aanpassing van de draaiboeken. Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan. Dat betekent een bezetting van één op vijf in de aula’s van de universiteiten en 20 procent op de campus in hogescholen. Voor eerstejaars mogen er versoepelingen komen, Weyts hoopt dat universiteiten en hogescholen daar ook gebruik van maken. “We mogen hen nu niet in de steek laten,” zegt Weyts.

Barometer

De barometer die de alarmfases zou koppelen aan maatregelen, staat nog niet op punt. Het principe van de barometer is goedgekeurd en de drempelwaarden ook. Er komen geen kleuren, want die codes bestaan al voor scholen en dat zou te verwarrend zijn. Er komen wel alarmniveaus in cijfers. Momenteel zitten we op niveau 4.

Wel markten, maar geen kerstmarkten

Markten waar je eten kan kopen kunnen doorgaan. Ook kleine kermissen voor maximaal 200 mensen. Maar kerstmarkten en winterdorpen kunnen we voorlopig vergeten. Net als rommelmarkten.

Koffietafels

Koffietafels zijn ook nog mogelijk, maar worden beperkt tot maximaal 40 personen.

Isolement

Elke minister zal zich voor zijn beleidsdomein ook bezig moeten houden met het welzijn van de mensen. “Het virus is de vijand, maar isolement is dat ook”, zegt Vandenbroucke. “We gaan elkaar minder mogen vastpakken, maar we gaan elkaar niet loslaten”.

Steunmaatregelen

Voor bedrijven komen er allerlei maatregelen zoals een verdubbeling van overbruggingskredieten en een tijdelijke kwijtschelding van RSZ-bijdragen. Ook Vlaanderen voorziet forse steunmaatregelen voor wie tussen 1 oktober en 15 november een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt. “Alle restaurants en cafés waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder”, laat Crevits weten. “De steun bedraagt 10 procent van de omzet.” Dat zou de helft van de vaste kosten moeten dekken.

Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

KAART. Bekijk hier het aantal besmettingen in uw gemeente

“We zitten in de allerhoogste alarmfase, fase 4. We voeren een ongelijke strijd met het virus”, De Croo.

 © Overlegcomité

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer