Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Dit verandert vanaf vandaag: avondklok, horeca dicht, nauwe contacten beperkt en geen kerstmarkten

Dit verandert vanaf vandaag: avondklok, horeca dicht, nauwe contacten beperkt en geen kerstmarkten
Beeld ANP

De horecazaken in ons land moeten vanaf vandaag vier weken de deuren sluiten. Om het coronavirus in te dijken wordt er ook een avondklok ingevoerd. Een overzicht van alle bijkomende maatregelen.

Bekijk: premier De Croo verduidelijkt nieuwe coronamaatregelen

Video wordt geladen...

Alle nieuwe maatregelen op een rij

• Alle cafés en restaurants moeten vanaf maandag vier weken dicht. Afhalen van maaltijden blijft wel mogelijk tot 22 uur. De maatregel zou na twee weken geëvalueerd worden. Er komt een omvangrijk steunpakket voor de getroffen zaken, zegt premier Alexander De Croo.

• Vanaf maandag komt er in het hele land ook een avondklok, van middernacht tot 5 uur ‘s ochtends. Niemand mag dan op straat komen. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur.

• Ook het aantal nauwe contacten wordt drastisch beperkt. Voortaan mag iedereen buiten het eigen gezin nog maar één nauw zogenoemd ‘knuffelcontact’ hebben. Elk gezin kan daarnaast per twee weken vier mensen thuis ontvangen, zolang de sociale afstand daar wordt gegarandeerd.

Telewerk is vanaf maandag verplicht “in de mate dat dat kan”, zo klinkt het. “Maar de continuïteit van de bedrijfsvoering mag niet in het gedrang komen.” Door het verplichten van telewerk zou onder meer de druk op het openbaar vervoer verminderen. Waar telewerk niet mogelijk is moet “alles in het werk gezet worden zodat de werknemers dat op een veilige manier kunnen doen", zegt premier De Croo.

Kerstmarkten en rommelmarkten mogen niet plaatsvinden. “Hoe jammer het ook is, maar de kerstmarkten nodigen het virus uit om rond te dwalen”, klonk het. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden.

De nieuwe maatregelen gaan in vanaf maandag. “Maar niets weerhoudt ons ervan om nu al zoveel mogelijk onze contacten te beperken en afstand te houden”, besluit De Croo. Pas over een week komen er nieuwe maatregelen voor cultuur en sport. 

De basisregels

De basisregels blijven uiteraard gelden:

• Houd anderhalve meter afstand. Als dat niet gaat, dan draag je een mondmasker, zoals in de winkels, in de bus, op de tram of trein en ook in straten en op pleinen waar het heel druk is.

• Beperk nauwe contacten en organiseer activiteiten zoveel mogelijk buiten.

• Regelmatig handen wassen en zakdoek maar één keer gebruiken.