Direct naar artikelinhoud
CoronavirusMaatregelen

Horeca reageert verslagen: ‘Dolk in het hart’

Horeca reageert verslagen: ‘Dolk in het hart’
Beeld Aurélie Geurts

Vanaf maandag moeten de cafés en restaurants verplicht een maand sluiten. ‘Dit komt onwaarschijnlijk hard aan’, reageert Horeca Vlaanderen. Ook Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten en vertegenwoordiger van de restaurantketens, noemt de beslissing ‘onbegrijpelijk’.

en

“Recent hadden we de bevestiging dat er amper besmettingen waren in de horeca in Vlaanderen. We hadden voorgesteld om uniforme regels toe te passen. Maar volledig alles dicht is snoeihard. Als er geen bewijzen voor zouden zijn, dan is dat onrechtvaardig. We zijn de jojo van de samenleving”, zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, in VTM NIEUWS.

Horeca Vlaanderen wijst ook met de vinger naar horecabezoekers die de voorbije periode hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. “Het personeel en het grootste deel van de bezoekers heeft de regels perfect opgevolgd, en droegen een mondmasker als dat nodig was”, gaat De Caluwé verder. “Iedereen die de regels heeft overtreden heeft een verpletterende verantwoordelijkheid en treft zo 61.000 mensen uit de horeca. Ik hoop dat zij vanavond eens goed in de spiegel kijken.”

De Caluwé pleit er daarom opnieuw voor dat er compensaties komen voor de sector. “Ik denk dat het de morele plicht is om de mensen erdoor te sleuren financieel. Enerzijds zijn er economische gevolgen. We zitten in de laatste wintermaanden. De eindejaarspremie moet betaald worden. Nu een maand dicht is moordend. Ik kijk naar de federale regering voor een tussenkomst. Er zou ook een premie moeten komen om de vaste kosten te dekken.” De overheid heeft inmiddels aangekondigd dat er een nieuw steunpakket aankomt voor de sector.

Lees ook:

Avondklok, horeca dicht en nauwe contacten beperkt: dit zijn alle bijkomende maatregelen op een rij

‘Blinde maatregel’

Ook Comeos noemt de sluiting “onbegrijpelijk”. “Een blinde maatregel die de doodsteek betekent voor een sector die al zwaar bloedt en duizenden jobs zal kosten”, klinkt het.

“De horecagelegenheden hebben allemaal zeer veel maatregelen genomen om in de meest veilige omstandigheden hun klanten te ontvangen”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. “Er zijn ook geen problemen van besmettingen vastgesteld in de restaurants. Getuige daarvan zijn de registratieformulieren die bijgehouden moesten worden, maar die nauwelijks zijn opgevraagd door de bevoegde instanties.”

Volgens Michel waren er andere aangepaste maatregelen mogelijk, zoals de beperking van het aantal mensen per tafel of een vroeger sluitingsuur. “Daarmee kon de horeca verder. Maar wat nu beslist is, is een blinde maatregel die opnieuw een mokerslag geeft aan een sector die al enorme verliezen heeft geleden tijdens de eerste lockdown en zwaar heeft moeten investeren in bijkomende maatregelen. De omzet was teruggevallen op 60 procent en valt nu helemaal weg. Wij vragen dan ook steunmaatregelen van de overheid om de sector te redden.”