Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

CLB’s rapporteren meer besmettingen op scholen in Brusselse Rand

Volgens Groen bewijzen de cijfers ‘dat er wel degelijk besmettingen in scholen gebeuren’.Beeld Wouter Van Vooren

Volgens een interne mail die de partij Groen kon inzien, ziet het Gemeenschapsonderwijs (GO!) de jongste dagen in enkele scholen in de Brusselse Rand een opvallende stijging van het aantal besmettingen. Volgens het GO! is het nog te vroeg voor conclusies.

Maandag zitten alle onderwijsspelers opnieuw samen om de situatie in de scholen op te volgen. Om de situatie in te schatten zijn de besmettings- en quarantainecijfers die de CLB’s verzamelen cruciaal. Zij zijn verantwoordelijk voor het contactonderzoek op scholen.

Uit een interne mail van de CLB’s van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) die de Vlaamse oppositiepartij Groen kon inkijken, blijkt dat de er afgelopen week bij sommige CLB’s van het GO! “een stijging van het aantal positieve indexen (leerlingen/leerkrachten) met 70 procent ten opzichte van de vorige twee weken” te noteren viel.

“Ik wil dat toch nuanceren”, zegt Inge Van Trimpont, directeur van de permanente ondersteuningscel van de CLB’s van het GO!. “Dat is een signaal van enkele van onze CLB’s uit de Brusselse Rand, die de eerste drie dagen van de week inderdaad een serieuze stijging van het aantal meldingen gekregen hebben. Die stijging is voor een stuk afgenomen in de rest van de week.”

‘Wachten op volledige cijfers’

Van Trimpont benadrukt dat we moeten wachten op volledige cijfers om het hele beeld te kunnen schetsen. “Ik besef dat dit vragen oproept, maar om serieuze uitspraken te doen, moeten we wachten op volledige cijfers. Die hebben we nu gewoon nog niet. Tot dan zou ik dus heel voorzichtig zijn om daar heel stellige zaken over te zeggen.”

Volgens Groen bewijst dit echter “dat er wel degelijk besmettingen in scholen gebeuren”, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. “De minister blijft krampachtig vasthouden aan code geel, terwijl er steeds meer bewijs opduikt dat er ook binnen de schoolmuren heel wat besmettingen zijn.”

Zelf pleit ze ervoor om de scholen naar code oranje te laten evolueren. Voor alle duidelijkheid: ook Meuleman wil dat leerlingen zo lang mogelijk naar school kunnen gaan. “Overgaan naar kleurcode oranje betekent niet dat leerlingen worden geweerd uit de scholen. Het betekent wél dat er extra alertheid komt, en regels om te vermijden dat grote groepen leerlingen zich tegelijk van a naar b verplaatsen.”

Meuleman suggereert bijvoorbeeld om leerlingen gespreid naar school te laten gaan of de herfstvakantie met een week te verlengen, zoals in Franstalig België. (PG/CG)