Videospeler inladen...

Van een slecht verzorgde blaar naar een geamputeerde teen: de verborgen slachtoffers van de coronacrisis

Diabetespatiënt Marcel Van Hout moest zijn teen laten amputeren na een slecht verzorgde blaar. Hij wachtte om zich te laten behandelen in het ziekenhuis uit angst om besmet te raken met het coronavirus, zo vertelt hij in "Terzake". En het is geen alleenstaand geval. Het uitstellen van onderzoeken en diagnoses door corona leidt wel vaker tot meer ingrijpende behandelingen. Of erger. 

Marcel Van Hout is diabeet. Toen hij in april, volop tijdens de eerste coronagolf, een wondje op zijn rechtervoet opmerkte, wilde hij liever niet naar het ziekenhuis voor onderzoek. "Ik heb dat zelf proberen te verzorgen. Ik heb uiteindelijk gewacht tot midden augustus voor een afspraak bij de voetkliniek", vertelt hij in "Terzake". "Vanaf daar is het in een versnelling gegaan. En nu zit ik als gevolg met een geamputeerde teen."

Van Hout was bang om COVID-19 op te lopen. "Als mevrouw De Block (toenmalig minister van Volksgezondheid, red.) zegt: "blijf in uw kot", dan wordt dat graag herhaald door de media. Sommige mensen nemen dat ernstig. Men heeft mij zelfs 2 maanden ontzegd om mijn kleindochter te zien, omdat zij een gevaar is voor mij. Dan ga ik zeker niet naar een nest waar COVID alom is, zeker als deskundigen dat zeggen. 

Ik heb uiteindelijk gewacht tot midden augustus voor een afspraak bij de voetkliniek, vanaf daar is het in een versnelling gegaan

Marcel Van Hout

Daarnaast zijn er ook mensen die controles of afspraken geannuleerd zien omdat het ziekenhuis voorrang moet geven aan coronapatiënten. Ann Calluy kreeg al twee keer te kampen met borstkanker. Al 25 jaar gaat ze elke 6 maanden op controle om zeker te zijn dat die niet terugkomt. Tot maart, wanneer haar controle werd uitgesteld door corona.

"Ik kreeg een sms dat de consultaties niet konden doorgaan. Ik had daar een heel oncomfortabel gevoel bij, omdat ik weet hoe belangrijk die controles zijn", vertelt ze. Het controleonderzoek werd met 6 maanden uitgesteld. Maar door de sterk stijgende coronacijfers vreest Calluy nu opnieuw uitstel. "Ik zou bijna op mijn knieën gaan zitten om te smeken om de niet-COVID-zorg te laten doorgaan. Het is belangrijk voor zoveel patiënten."

Bekijk de getuigenissen in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Twijfel niet om naar de huisarts te gaan"

Zorg die weken of maanden werd uitgesteld: het zijn geen alleenstaande gevallen. "Tijdens de eerste coronagolf half maart heeft de overheid van de ene dag op de andere besloten om alle niet-essentiële raadplegingen, onderzoeken en ingrepen abrupt te stoppen. Die aanpak was uitstekend voor de zorg van COVID-patiënten, maar werkte contraproductief voor de anderen", vertelt Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde in het UZ Brussel.

"Weken of maanden uitstellen van een ingreep kan ertoe leiden dat de ziekte zich verder progressief kan evolueren. Waarbij de ingreep complexer wordt en waardoor we meer complicaties kunnen hebben."

Dokter Debing benadrukt het belang van zorg niet uit te stellen. Wie ziek is, zal ook nu coronaproof geholpen worden. "Twijfel alsjeblieft niet om naar de huisarts te gaan, naar uw specialist of de spoedgevallendienst. Want het medisch korps, het verpleegkundig korps, staat klaar van Knokke tot Aarlen om niet-COVID-pathologie op te vangen, te behandelen en op te volgen."

Meest gelezen