“Niemand blij, maar maatregelen wel noodzakelijk”

 ©  BELGA

Professor Erika Vlieghe (UZA) en epidemioloog Pierre Vandamme (UAntwerpen) vinden de maatregelen die genomen zijn door het Overlegcomité “noodzakelijk om het virus terug onder controle te krijgen”.

Bent u tevreden met de genomen maatregelen?

Vlieghe: “Ik verschiet er niet van dat er zo lang gediscussieerd is bij het Overlegcomité, de verstrenging weegt extreem zwaar. Tevreden is dus een groot woord: niemand is blij met deze maatregelen, maar niemand is ook blij met de epidemie. De situatie is helaas zodanig ernstig dat straffe maatregelen noodzakelijk zijn. Ze gaan ons helpen om de opflakkering van het virus terug onder controle te krijgen.”

De horeca voelt zich oneerlijk behandeld, is dat terecht?

Vandamme: “Dat gevoel is zeer begrijpelijk. Die sector heeft al ongelofelijk hard zijn best gedaan. Ze hebben zoveel geïnvesteerd en nu zijn ze opnieuw de dupe. Om die reden moeten we ook goed uitleggen waarom we dit doen. Op alle fronten willen we het sociaal contact beperken, en de horeca is nu eenmaal een plaats waar mensen samenkomen, ook zonder mondmasker. Het kan, net zoals universiteiten of het werk, een bron van overdracht zijn. Daarom wordt in al die sectoren ingegrepen. De horeca is wel het zwaarst getroffen, er moet dus zeker gekeken worden naar hoe we die sector binnen vier weken een voorzichtige relance zouden kunnen geven.”

Is de situatie erger dan in maart?

Vlieghe: “De situatie is even ernstig als in maart en april, het is vergelijkbaar. De versnelling is momenteel iets trager dan toen, maar dat neemt de ernst zeker niet weg. Integendeel: als we het virus nu niet onder controle krijgen, kan de situatie erger worden dan toen.”

Binnen twee weken komt er een herevaluatie, komen er mogelijk versoepelingen?

Vlieghe: “De maatregelen die nu zijn getroffen gelden voor minstens vier weken. De herevaluatie binnen twee weken laat ons toe om te kijken of de maatregelen worden gerespecteerd en of ze effect hebben op de situatie. Van versoepelen is dus nog geen sprake, dat is te vroeg en kan ervoor zorgen dat we de controle weer verliezen.”

Wordt dit weekend een gevaarlijk weekend?

Vandamme: “Mensen die erg teleurgesteld zijn, zullen zich mogelijk nog wagen aan wat losser gedrag. Anderzijds gingen er steeds meer stemmen op vanuit de bevolking om strengere maatregelen. Ze zien ook dat Covid-19 dichterbij komt, bijna iedereen kent wel iemand in quarantaine of iemand die besmet is geraakt. Dat beïnvloedt ook het gedrag en de motivatie, er is meer besef over het nut van de regels.”

Vlieghe: “Ik hoop van niet. We moeten absoluut oproepen om de maatregelen ook dit weekend al te volgen. Laat ze dus vanaf nu al ingaan in je hoofd. Nog snel het onderste uit de kan halen gaat de zaak alleen maar erger maken, daar winnen we geen tijd mee in de strijd tegen het virus.” 

bekijk ook

OVERZICHT. Strengere maatregelen aangekondigd: dit heeft het Overlegcomité beslist

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen