Vlaanderen wilde horeca beperkt openhouden

 ©  Photo News

Pas na vijf uur overleg hakten de verzamelde regeringen van ons land vrijdag de knoop door. Het grote twistpunt was de sluiting van de horeca. De federale regering was voor, Vlaanderen wilde beperkt openhouden. Vooral SP.A en Open VLD hamerden op duidelijkheid. Dat de ene zaak zou openblijven en de andere niet, valt niet uit te leggen, ging de redenering daar.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en coronacommissaris Pedro Facon pleitten voor een sluiting. Waals minister-president Elio Di Rupo sloot zich daarbij aan. Dat in Frankrijk – altijd belangrijk voor de Waalse publieke opinie – en Nederland de horeca al in het slot gooiden, gaf hen extra munitie. 

Tegenstanders van de volledige sluiting vreesden dat de maatregel te ver zou schieten. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zat op die lijn. Hij kreeg wel wat steun van Waalse en Duitstalige politici, maar al snel bleek dat het een achterhoedegevecht was. “De cijfers waren te dramatisch”, klonk het met een zucht bij de Vlaamse regering na afloop van het overlegcomité.

bekijk ook

OVERZICHT. Strengere maatregelen aangekondigd: dit heeft het Overlegcomité beslist

(agy, hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen