Direct naar artikelinhoud
InterviewHerman Goossens

Microbioloog Herman Goossens staat volledig achter de strengere regels: ‘Je kan nu niet anders dan drastisch optreden’

Microbioloog Herman Goossens ziet een rode draad in de maatregelen: mensen zoveel mogelijk thuis houden, en ook daar hun contacten zo beperkt mogelijk houden.Beeld Wouter Van Vooren

Er zit een duidelijke lijn in de maatregelen, meent Herman Goossens, professor microbiologie aan de UAntwerpen. ‘De rode draad is om mensen zoveel mogelijk thuis te houden. Dat kan ik als wetenschapper alleen maar toejuichen.’

Het is hard voor veel mensen. Zeker voor de mensen in de horeca, die een zoveelste harde klap te verwerken krijgen. Maar als wetenschapper kan professor Herman Goossens niet anders dan achter deze maatregelen staan. “De curves nemen exponentieel toe. We maken ons ongelofelijk ongerust over wat de komende weken zal gebeuren. Dan kan je gewoon niet anders dan drastische maatregelen nemen. We moeten er alles aan doen om de curves te doen dalen.”

En zal dat gebeuren door de horeca te sluiten? Er is nog altijd geen bewijs dat er veel besmettingen opgelopen worden in cafés of restaurants.

“Ik weet dat daar discussie over is. Belgische cijfers hebben we inderdaad niet. Maar er zijn genoeg goede internationale studies die aangeven dat een belangrijke mate van besmettingen plaatsvindt in de horeca. Het is op café of restaurant namelijk moeilijk om een mondmasker te dragen.”

Onze sociale contacten worden ook weer fel ingeperkt, we mogen nog één ‘knuffelcontact’ hebben en per gezin om de twee weken vier mensen thuis ontvangen.

“Er zit een duidelijke rode draad in de maatregelen: de mensen zoveel mogelijk thuis houden. En als ze dan thuiszitten, ook proberen daar de contacten te beperken. Als je A zegt, moet je ook B zeggen. Als je de horeca sluit, moet je er ook voor zorgen dat de contacten thuis beperkt worden. Ook telewerken past daarin: er zijn genoeg studies die aantonen dat mensen besmet raken op het werk en zo het virus mee naar huis nemen. Door mensen thuis te houden, kan je dat verminderen.

“Een andere duidelijke draad is: scholen zoveel mogelijk beschermen. Iets wat ik zelf heel belangrijk vind. Scholen zo lang mogelijk openhouden is essentieel. Ik ben het er helemaal mee eens dat we zeker in de middelbare scholen de situatie goed moeten opvolgen. Er zullen daar meer en meer besmettingen komen. Maar ik hoop dat het we onder controle kunnen houden.

“Ik kan als wetenschapper alleen maar zeggen dat ik honderd procent achter het nu gevoerde beleid sta. Alles wat beslist is, wordt gesteund door wetenschappelijke evidentie.”

Dat was ooit anders?

“Het is vooral jammer dat we nu zulke drastische maatregelen nemen.  Weken geleden ingrijpen ware beter geweest. Ik heb altijd gezegd dat het virus onderschatten de grootste stommiteit was. Toch hebben sommigen dat gedaan. En nu zitten we in een situatie die we snel moeten zien om te keren. Anders gaan we naar catastrofale toestanden. Je ziet dat ziekenhuizen hun zorg moeten beginnen af te bouwen. Je hebt dus niet alleen het effect van covid, maar ook al die andere niet-covidpatiënten die niet meer geholpen kunnen worden. Als je hoort dat hier en daar transplantaties on hold gezet worden – dat is ronduit dramatisch.”

Wat vreemd is: die langverwachte én aangekondigde coronabarometer werd niet voorgesteld. Die moet nochtans duidelijkheid geven aan de bevolking.

“Dat is niet onlogisch. Dat de regering-Wilmès die niet voorstelde, was de juiste beslissing. Dan zou de volgende regering daaraan vastgezeten hebben. En dat een briljant man als Frank Vandenbroucke (minister van Volksgezondheid voor sp.a, CG) er pas mee wil komen als hij er tweehonderd procent zeker van is, is ook logisch. Eens je dat bekendmaakt, is er  geen weg meer terug en kan je niet meer flexibel optreden.”

Heeft zo’n barometer überhaupt zin in deze fase van de epidemie? Wat zou die nog kunnen veranderen?

“Precies. Het is een zeer mooi concept, want je legt een stukje verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Je zegt aan de bevolking: kijk, we zitten nu in deze fase. Het is nu aan jullie. Als we nog verder stijgen, komen we in die fase en dan gebeurt er dit. Maar nu zitten we bijna in de hoogste alarmfase. Daar kan die barometer nog maar weinig aan veranderen. Het is niet dat de curves gaan afbuigen omdat er een barometer is. Dat die er nog niet is, vind ik niet zo’n groot probleem.”

Wat ook opviel in de maatregelen: alcohol wordt behoorlijk met de vinger gewezen. Er komt naast de sluiting van de cafés en een nachtklok ook een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

“Het is niet zozeer de alcohol die geviseerd wordt. Men wil met die maatregelen vooral jongeren aansporen om minder uit te gaan. Want sommigen, lang niet allemaal, lappen de regels aan hun laars. Dat moet je dus proberen te beperken. Veel kan je niet doen. Maar met een nachtklok en een beperking van de alcoholverkoop geef je wel het signaal dat ze beter thuisblijven. Je gaat dat uiteraad nooit perfect krijgen, maar misschien wel wat afremmen.”

De hamvraag is dan: gaan we het met deze maatregelen redden? Hoe schat u dat in?

“Moeilijk te voorspellen. De trein van het virus is vertrokken, we kunnen enkel hopen dat hij afremt. We gaan sowieso pas binnen twee weken het effect zien van deze maatregelen. Maar hebt u gehoord wat Frank Vandenbroucke zei over de kerstmarken? Die kunnen niet doorgaan. Een belangrijk signaal naar de bevolking, dat het ook na die maand wellicht nog niet gedaan zal zijn. Er zullen ook dan nog altijd maatregelen nodig zijn. Al hopen we natuurlijk heel hard dat de curves ombuigen en dat er over maand weer iets meer zal kunnen.”