Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Coronabarometer telt vier niveaus

Coronabarometer telt vier niveaus
Beeld Damon De Backer

De coronabarometer zal uit vier alarmniveaus bestaan. Welk niveau van kracht is, wordt bepaald door de stijging in hospitalisaties, het aantal nieuwe bevestigde besmettingen en de positiviteitsratio van de afgenomen tests.

De coronabarometer wordt pas eind volgende week voorgesteld, maar de principes ervan liggen wel al vast. Dat blijkt uit voorstellen die De Morgen kon inkijken. Er komen vier alarmniveaus, die elk hun eigen maatregelen met zich meebrengen. Op het laagste niveau worden de sanitaire maatregelen nog wel aangeraden, maar zijn een mondmasker en anderhalve meter afstand niet meer nodig. Maar, zo klinkt het: het laagste alarmniveau kan enkel bereikt worden als er groepsimmuniteit is door een werkzaam vaccin.

Op alle andere niveaus zijn social distancing en mondmaskers wel verplicht. Hoe harder de epidemie woedt, hoe minder nauwe contacten we bovendien mogen hebben – van maximaal vijf tot maximaal één – en hoe minder mensen we mogen zien zelfs als we afstand houden. Ook telewerk wordt gradueel opgeschaald.

Het alarmniveau zal bepaald worden door twee drempelwaarden. Voor elk niveau zijn erg precieze grenzen afgebakend. Enerzijds wordt er gekeken naar hoe snel het aantal hospitalisaties oploopt. Daarnaast worden ook nieuwe bevestigde besmettingen in rekening gebracht, maar daarbij wordt ook rekening gehouden met de verhouding positieve stalen tegenover het totaal aantal afgenomen tests. Dat laatste moet verhinderen dat er naar een hoger niveau geschakeld wordt enkel door meer te testen, waardoor het aantal positieve tests zou verhogen maar niet de positiviteitsratio.

Tot nog toe was niet duidelijk of de barometer voor het hele land zou gelden of per provincie. De huidige plannen combineren de beide: er wordt een alarmniveau bepaald voor het hele land, de provincies, het Brussels gewest, en de Duitstalige Gemeenschap.

Op basis van de huidige stand van de epidemie zou het land op het hoogste niveau ingeschakeld worden, maar zitten enkele Vlaamse provincies voorlopig nog in niveau 3. Voorlopig, want de verwachting van epidemiologen is dat volgende week ook heel Vlaanderen in lichterlaaie staat.

Dat de barometer toch nog niet definitief is, heeft te maken met de draaiboeken en protocollen die allerhande sectoren – van concertzalen tot kledingwinkels en musea – de voorbije maanden opstelden. Die moeten nu nog gekoppeld worden aan de alarmniveaus in de barometer, al lijkt het niet het plan van coronacommissaris Pedro Facon om alle protocollen helemaal om te gooien. Dat zou wellicht voor onnodige verwarring zorgen bij de mensen die intussen met die protocollen hebben leren werken.

Het is de bedoeling om volgende week akkoorden te sluiten over die protocollen. Als alles goed gaat kan de coronabarometer dan op het einde van de week definitief voorgesteld worden. 

De drempelwaarden tussen de verschillende niveaus

Niveau 1 (laag)
Minder dan 3,5 nieuwe hospitalisaties per week, per 100.000 inwoners (dat is minder dan 58 dagelijkse hospitalisaties op de gehele bevolking)

Of

Minder dan 20 nieuwe gevallen per twee weken, per 100.000 inwoners (minder dan 164 per dag), én een positiviteitsratio die onder de 3% ligt.

Niveau 2 (gemiddeld)
Minder dan 3,5 nieuwe hospitalisaties per week, per 100.000 inwoners (of minder dan 58 per dag)

Of

Minder dan 120 nieuwe gevallen per twee weken, per 100.000 inwoners (minder dan 986 per dag), én een positiviteitsratio die onder de 3% ligt.

Niveau 3 (hoog)
Meer dan 3,5 nieuwe hospitalisaties per week, per 100.000 inwoners (of meer dan 58 per dag).

Of

Meer dan 120 nieuwe gevallen per twee weken, per 100.000 inwoners (meer dan 986 per dag), én een positiviteitsratio die boven de 3% ligt.

Niveau 4 (zeer hoog)
Meer dan 14 nieuwe hospitalisaties per week, per 100.000 inwoners (meer dan 230 per dag).

Of

Meer dan 400 nieuwe gevallen per twee weken, per 100.000 inwoners (meer dan 3286 per dag), én een positiviteitsratio die boven de 6% ligt.