Direct naar artikelinhoud
In kaartCoronavirus

De drempelwaarden in de coronabarometer, en de toestand in uw provincie

De drempelwaarden in de coronabarometer, en de toestand in uw provincie
Beeld REUTERS

De verschillende regeringen van ons land hebben gisteren op het Overcomité een akkoord bereikt over de drempelwaarden in de veelbesproken coronabarometer. Die zal nu zo snel mogelijk worden ingevoerd, maar in tussentijd zijn de drempels wel al bekend geraakt in De Morgen. Daaruit blijkt dat heel België op het hoogste niveau 4 zit, maar bij een provinciale verdeling sommige provincies voorlopig nog op niveau 3 zitten.

De langverwachte coronabarometer is zo goed als klaar, maar werd gisterenavond toch nog niet voorgesteld op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Bedoeling was om alle aandacht naar de strengere maatregelen te laten gaan, en niet naar de techniciteiten van de barometer. Ook moeten er nog extra afspraken gemaakt worden over de gevolgen van de verschillende niveaus voor de sport- en cultuursector.

Over de drempelwaarden is er wel al een akkoord, zei minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (sp.a). Maar het is nog niet honderd procent uitgemaakt welke maatregelen er voor elk van de niveaus zullen gelden. “Als we de barometer op punt stellen, moet het duidelijk zijn wat dat betekent.” 

Alarmniveaus

De barometer zal met verschillende alarmniveaus werken, die de krant De Morgen al kon inkijken. Momenteel zitten we op Belgisch niveau in alarmniveau 4, het hoogste alarmniveau. Dat niveau is er wanneer we in heel het land gemiddeld meer dan 230 ziekenhuisopnames per dag hebben, of wanneer er in de laatste twee weken meer dan 400 besmettingen per 100.000 inwoners zijn bijgekomen (aangeduid met de term ‘incidentie’) en tegelijkertijd het aantal positieve testen op het totaal hoger ligt dan 6 procent. De reden dat een van de twee parameters volstaat om naar een hoger niveau te gaan, is dat niet elke provincie evenveel ziekenhuizen telt en dus het aantal opnames per dag alleen geen voldoende duidelijk beeld zou geven.

Volgens de laatste cijfers van Sciensano worden er in ons land elke dag 207 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, nog onder de drempel van 230 dus. Maar voor het andere dubbele criterium, zitten we wel over de drempelwaarden van niveau 4. De huidige incidentie bedraagt 621, de positiviteitsratio 13,3 procent. Daarom zijn er dus gisteren strengere maatregelen genomen.

Opgelet, de regering zal niet met kleurencodes werken, maar we geven die in de tabel wel weer voor de visuele duidelijkheid.

De barometer zal ook met provinciale niveaus werken, al is het nog niet helemaal duidelijk of er dan ook aparte maatregelen komen per provincie. Voorlopig gelden de maatregelen die gisteren zijn genomen, zoals de sluiting van de horeca, voor heel het land.

Provinciaal gelden dezelfde drempels, alleen wordt er bij de hospitalisaties net zoals bij de incidentie nu ook rekening gehouden met het inwoneraantal. Voor niveau 4 geldt daar de drempel van 14 opnames per week per 100.000 inwoners. Voor de incidentie gaat het om meer dan 400 gevallen in de laatste twee weken per 100.000 inwoners, voor de positiviteitsratio bedraagt de drempel 6 procent.

Wanneer we die waarden afzetten op de verschillende provincies, valt op dat Vlaams-Brabant de enige Vlaamse provincie is die momenteel in niveau 4 zit, samen met Brussel en de Waalse provincies. Brussel kent bijvoorbeeld een incidentie die 2,5 keer hoger is dan de drempel van 400 (1.021), Luik zit bijna aan een factor 3 (1.122). Ook qua hospitalisaties gaan Brussel en Wallonië fiks boven de drempel van 14 om naar niveau 4 over te gaan.

Toch zijn voor alle provincies dezelfde maatregelen getroffen, aangezien de verwachting is dat ook de Vlaamse provincies snel zullen volgen en naar niveau 4 zullen overschakelen.