Direct naar artikelinhoud
Moord FrankrijkUpdate

Dader onthoofding nabij Parijs is 18-jarige Tsjetsjeen: al 9 mensen opgepakt

De middelbare school Bois d’Aulne in Conflans Saint-Honorine waar het slachtoffer les gaf.Beeld EPA

De dader van de onthoofding van een Franse leraar gisteren in de buurt van Parijs, was een 18-jarige man van Tsjetsjeense origine die in de Russische hoofdstad Moskou woonde. Dat heeft een juridische bron bevestigd. De man had het statuut van erkende vluchteling gekregen, meldde de Franse antiterrorismeprocureur vandaag. Inmiddels raakte ook bekend dat nu al negen mensen werden opgepakt na de terreuraanslag.

De achttienjarige man was niet bekend bij de inlichtingendiensten, maar was wel gekend bij de politie voor ciminele feiten, al had hij een blanco strafblad. Hij stond ook niet bekend als iemand die geradicaliseerd was. Hij werd na zijn daad doodgeschoten door de politie. Hij woonde in Evreux, in Normandië. De feiten speelden zich af nabij het college van Conflans-Sainte-Honorine, waar het slachtoffer lesgaf.

De procureur verduidelijkte niet of de dader les volgde aan de bewuste school. Voorts voegde de magistraat toe dat de opeising via Twitter, vlak na de feiten, gebeurde door de dader. In de tweet sprak hij van de profeet Mohammed. Het onderzoek toonde aan dat de bewuste account van de dader was. Speurders vonden de tekst van de opeising alsook de geposte foto van het slachtoffer op de gsm van de dader.

De leraar was op weg naar huis, toen de dader, gewapend met een mes en een airsoftgeweer, hem overviel. Het slachtoffer had verschillende verwondingen aan het bovenlichaam en hoofd en werd onthoofd teruggevonden. Nabij de plaats van de misdaad werd een bebloed mes teruggevonden.

Volgens het openbaar ministerie waren de man en de school eerder al bedreigd omdat het slachtoffer begin deze maand tijdens een les rond vrije meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed getoond had. Een vader van een leerling had dat aangeklaagd op de sociale media.

Negen mensen zijn intussen opgepakt. Volgens mediaberichten gaat het zowel om familieleden als andere mensen. Onder hen ook de vader van de andere leerling.

De dader stormde vlak voor zijn dood op de politie af en schoot vijfmaal op hen. Drie agenten schoten terug, waarna de man nog probeerde recht te staan om de agenten met een ander mes aan te vallen. Nadien kwam hij om het leven, hij liep negen kogelwonden op.

Eerbetoon

Het Elysée kondigde ook aan dat er woensdag een nationaal eerbetoon komt voor de leraar, in samenwerking met de familie. Waar het nationaal eerbetoon zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Op de school hebben ouders en leraren met bloemen eer betoond aan het slachtoffer.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek had een ouder een week geleden een klacht ingediend tegen de leraar omdat hij Mohammed-cartoons had getoond in de klas. Enkele dagen later diende de man zelf klacht in voor laster. Een ouder van een leerling zou de leraar aan de moslimkinderen in de klas hebben gezegd om de klas te verlaten omdat hij hun gevoelens niet wilde kwetsen.

Europees Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen drukte haar medeleven uit aan alle leerkrachten “in Frankrijk en overal in Europa”. “Zonder hen zijn er geen burgers. Zonder hen is er geen democratie”, schrijft ze op Twitter.

De Franse premier Jean Castex schreef eveneens op Twitter dat “onze leerkrachten de kritische geest van de burgers van de Republiek zullen blijven stimuleren, hen blijven bevrijden van alle totalitarismen en obscurantismen.”

President Emmanuel Macron noemde de daad gisteren “een duidelijk islamistisch geïnspireerde terreuraanslag”.