Direct naar artikelinhoud
WellesNietes

Moeten we de nieuwe iPhone 12 nu kopen of niet?

Frederik De Bosschere en Sofie Verhalle.Beeld Rv

Ann Van den Broek laat een voor- en een tegenstander in debat gaan over een hot issue. Deze week: moeten we de nieuwe iPhone 12 nu gaan kopen of niet?

Welles: Frederik De Bosschere 

De Bosschere is strateeg bij digital project studio In The Pocket (Gent en Leuven). Hij is voor het eerst in jaren nog eens echt enthousiast over een nieuwe iPhone. ‘De beelden die je met de ‘12’ kan schieten zijn echt straf. Véél ­beter dan met oudere iPhones’, zegt hij.

“Als er iets is dat er voor mij aan de iPhone 12 uitspringt, is dat wel het design. Dat is weer veel industriëler van look, hoekiger, het lijkt meer op de vormgeving van de populaire iPhones 4 en 5 en van de iPad Pro. Ik ken mensen die speciaal voor die look hun iPhone SE, de budgetphone van Apple, destijds langer hebben aangehouden.

“Criticasters zullen nu zeggen: ‘Dus het speciale aan die nieuwe iPhone is dat hij er weer uitziet zoals een oude versie? Oké dan.’ Maar er is maar zoveel dat je kan doen met dat design en dit is echt mooi. Ik had wel verwacht dat ze the notch, dat zwarte balkje bovenaan het scherm waarin de camera verwerkt zit, intussen elegant weggewerkt zouden hebben. Er zijn concurrenten die daar al een discretere look hebben. Apple claimt dan weer dat dat echt bij hun look hoort.

“We moeten ook eerlijk zijn: behalve dat design zijn er weinig redenen waarom je nu naar de winkel zou lopen. Apple zet de iPhone 12 nu in de markt met de claim dat hij 5G heeft, maar in Europa is 5G nog amper uitgerold. En het is nu ook niet zo dat die 4G supertraag gaat, dat werkt nu al allemaal behoorlijk snel. Ben je fan van fotografie, dan ben je wellicht over de brug te trekken: de beelden die je met de 12 kan schieten zijn echt straf. Nóg veel beter dan met de oudere iPhones. Voor de rest is deze versie gewoon een zeer goede iPhone.

“En toch voorspel ik, net zoals behoorlijk wat analisten, dat deze iPhone 12 een dikke hit wordt. Ik weet van veel mensen dat ze zaten te wachten op deze upgrade om een nieuwe smartphone te kopen. Ook al kost hij veel geld, tussen de 800 en ruim 1.200 euro. Apple heeft, heel slim alweer, vier versies uitgebracht: de iPhone 12, de iPhone 12 Mini, Max en Pro. Die verschillende groottes maken zeker deel uit van het succes, er is voor ieder wat wils. De gewone 12 is bijvoorbeeld bijna 20 centimeter lang. Niet iedereen wil met zo’n tablet in zijn broekzak rondlopen.

“Voor mij was dat ook de reden waarom ik bij mijn huidige toestel voor de 11 Pro gekozen heb: die was duurder, maar wel iets kleiner. Ja, ook dat is marketingtechnisch weer heel slim gezien. (lacht) Ik heb dit toestel nog maar een jaar en ben via mijn werk gebonden aan contracten van twee jaar, dus ik ga de 12 niet onmiddellijk kunnen aanschaffen. Maar het is voor het eerst in jaren dat ik nog eens zo enthousiast ben over een nieuwe iPhone.”

“Dat ook mijn volgende toestel een iPhone wordt, staat buiten kijf. Eens je meerdere toestellen van Apple hebt en die allemaal met elkaar in verbinding staan, verloopt je leven synchroon. Ik tik iets in op mijn MacBook, en kan vervolgens naadloos verder werken op mijn iPad of iPhone of Apple Watch.

“En dat is niet het enige waar ze op inspelen: ze mikken op een heel gezin. Dat zie je nu ook met de Homepod Mini, de slimme luidspreker. Jij kan in de keuken zeggen tegen die speaker dat het eten klaar is, en meteen wordt er naar alle leden van het gezin een berichtje verstuurd. Zo houden ze ook het Apple-ecosysteem in stand: haal daar een schakel tussenuit, laat één iemand kiezen voor een telefoon van een ander merk, en die hele elegante keten wordt onderbroken. Het is als een gouden kooitje.

“De vraag is dus niet of ik volgend jaar voor een iPhone 12 kies, enkel of het een Mini of een Pro zal worden. Het is alleen spijtig dat ik nog een jaar moet wachten.”

Nietes: Sofie Verhalle

Verhalle is digitaal communicator en socialemedia-expert. Ze gebruikt een ‘oude’ iPhone 8 en die doet het voor haar nog altijd uitstekend. ‘Hoe meer ik lees, hoe harder ik ervan overtuigd ben: een telefoon van 1.259 euro, ik heb dat niet nodig’, zegt ze.

“Ik ben zelf een fervent Apple-gebruiker en dat uit vrije wil, niet omdat ik in een bedrijf werk waar ik sowieso al met een van hun producten moet werken. Ik heb als zelfstandige voor Apple gekozen voor het gebruiksgemak. Ik werk heel graag op een MacBook omdat die zo gebruiksvriendelijk is, uit Microsoft geraak ik gewoon niet meer wijs. En ik ben ook voor de rest van mijn toestellen binnen de familie gebleven: alles is met elkaar geconnecteerd.

“Maar ik ga echt niet naar de winkel lopen voor de iPhone 12. Ik doe dat sowieso nooit. Mijn huidige toestel is een iPhone 8. Kan je nagaan: een early adopter ben ik hoegenaamd niet. (lacht) Dat toestel is nu al vier modellen geleden, maar is uiteindelijk nog maar van 2017, doet het nog uitstekend en is ook nog steeds te koop in de winkel voor een fractie van de prijs van de iPhone 12.

“Ik ben een zeer intensieve smartphonegebruiker, maar wel een huis, tuin- en keukengebruiker, zoals het gros van de mensen. Ik gebruik apps, luister muziek, zoek dingen op. Maar ik edit geen video’s op mijn toestel of heb geen behoefte aan een camera die de kwaliteit van een spiegelreflex benadert. Kom dus bij mij dus ook niet af met beloftes van 5G, speciale schermen of de snelste chip die ooit in een smartphone gezeten heeft. Mijn scherm is nog prima en de snelheid van mijn internet hangt meer af van mijn provider dan van mijn toestel. Dus ik zal het mijne vervangen wanneer het echt kapot is.

“Maar gaat die volgende weer een Apple zijn? Zou kunnen, ik weet het nog niet zeker. Ooit heb ik een Huawei getest en ik was daar zeer tevreden over. Fenomenale camera. Soms mis ik dat toestel nog.

“Ik zal er eens goed over moeten nadenken wat ik ga kopen, wanneer het zover is. Reviews lezen, uitleg vragen aan vrienden met andere smartphones, en vooral goed kijken wat ik nu eigenlijk nodig heb. Wat me dan misschien toch naar de iPhone zal doen neigen, zijn de privacyvoorwaarden. Die zijn bij Apple toch net iets beter dan bij de rest.”

“Overigens: je merkt het ook aan de influencers. Vroeger was Apple de grote voorloper en je van het. Vandaag zie je dat mensen die constant bezig zijn met filmpjes en vooral goede camera’s nodig hebben, steeds vaker uitkomen bij andere merken, zoals Huawei. Die hebben een gigantische inhaalbeweging gemaakt. Ze zijn nog niet zo heel cool in vergelijking met Apple, maar dat zijn best goede toestellen en over het algemeen aan een veel scherpere prijs. En al zeker als je alleen huis-, tuin- en keukengebruiker bent.

“Daar zit voor mij toch echt de clou: kies zelf. In onze consumenten- en marketingmaatschappij is er toch steeds ergens die ‘fomo-druk’ dat het tijd wordt om te upgraden. Terwijl je eigenlijk moet vertrekken vanuit de vraag: welke features heb ik in feite nodig? Dan zoek je welk toestel bij die noden past. En niet omgekeerd: de features van die nieuwe iPhone 12 bekijken en dan redenen zoeken hoe je kan verantwoorden dat je die echt nodig hebt.

“Ik heb gekeken en hoe meer ik lees, hoe harder ik ervan overtuigd ben: een telefoon van 1.259 euro, ik heb dat niet nodig. Maar: als jij wel bereid bent om dat bedrag te geven voor de nieuwste iPhone, dan kan dat; Apple zal het geld met plezier ontvangen. En ik heb overigens ook weinig lessen te geven: ik kan je zo een heleboel argumenten geven waarom ik, fervent fietser, die nieuwe racefiets echt nodig heb. Terwijl er hier natuurlijk al drie in de garage staan.” (lacht)