Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Huisarts in Kruisem besmette mogelijk meer dan 100 patiënten door geen mondmasker te dragen

Huisarts in Kruisem besmette mogelijk meer dan 100 patiënten door geen mondmasker te dragen
Beeld AP

In de Oost-Vlaamse gemeente Kruisem moeten meer dan honderd inwoners halsoverkop een coronatest ondergaan. Ze zijn mogelijk aangestoken door hun eigen huisarts, die besmet blijkt en consultaties deed zonder mondmasker.

en

Het gemeentebestuur van Kruisem en de medisch experte van de eerstelijnszone Covid-19 Vlaamse Ardennen hadden eerder al de beslissing genomen om een extra testcentrum in te richten, nadat de coronacijfers in de gemeente plots een flinke klim namen.

Pas deze ochtend is daarvan de mogelijke oorzaak aan het licht gekomen: verschillende van de al geteste inwoners blijken allemaal patiënten te zijn van dezelfde huisarts L.G (68). Die heeft enkele dagen geleden niet alleen zelf een positieve test afgelegd, ook heeft hij de voorbije weken consultaties uitgevoerd zonder daarbij de nodig maatregelen te nemen. Volgens patiënten droeg de arts zijn mondmasker niet of verkeerd.

De medische experte en haar team en het gemeentebestuur van Kruisem zijn nu begonnen met het opzoeken van alle patiënten die mogelijk zijn besmet. De meesten werden al opgebeld, maar van sommigen heeft de arts in zijn fichebak niet eens een telefoonnummer. Die patiënten worden thuis opgezocht.

Dokter Farah Vansteenbrugge, die als medisch experte samen met medewerkers van het Vlaams Agentschap Volksgezondheid en de gemeentelijke noodplanningscoördinator de actie coördineert, reageert ontzet. “Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat een huisarts zo onzorgvuldig is kunnen zijn. Als dokter heb je toch ook een belangrijke voorbeeldfunctie. Onze artsen en verpleegkundigen hebben het al zo zwaar om deze crisis in te dijken.”

“Het niet volgen van de mondmaskerrichtlijn is in deze tijden onbegrijpelijk en onverantwoord”, zo reageert ook burgemeester Joop Verzele (CD&V). “De huisarts is zich dan ook bewust van de feiten. Samen met Agentschap Volksgezondheid en de medische experte volgt onze noodplanningscoördinator de situatie op de voet. Nogmaals willen we iedereen oproepen om de maatregelen strikt te volgen, we kunnen ons nu geen onzorgvuldigheid veroorloven”, besluit Verzele.

Huisartsenvereniging Domus Medica betreurt het voorval ten zeerste, klinkt het in een persbericht. “Maar wij willen absoluut benadrukken dat dit een uitzondering is en dat de huisartsen er alles aan doen om de patiënten op een veilige manier te ontvangen in de praktijk”, klinkt het. “Het is veilig om naar de huisartsenpraktijken te komen. Wij roepen dan ook op om de zorg niet op eigen initiatief uit te stellen.”