Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: ‘Radicaal links wil Amerikaanse geschiedenis uitwissen’

De Amerikaanse president Trump spreekt tijdens een rally in Muskegon, Michigan.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Michigan opnieuw kritiek geleverd op ‘radicaal links’ dat standbeelden wil verwijderen van historische figuren die gelinkt zijn aan de slavernij. 

Hij kwam met zijn uitspraken nadat de gouverneur van de staat, de Democrate Gretchen Whitmer, hem ervan beschuldigde de verdeeldheid in het land aan te wakkeren.

Trump vertelde zaterdag aan zijn supporters in Muskegon in de strijdstaat Michigan dat een van de belangrijkste kwesties in de verkiezingsstrijd tegen Democraat Joe Biden “het plan van radicaal links is om de Amerikaanse geschiedenis uit te wissen, Amerikaanse waarden te zuiveren en de Amerikaanse manier van leven te vernietigen”. “Dat is wat ze proberen te doen." De president maakte ook de discussies over het verwijderen van standbeelden belachelijk.

In de VS zijn naar aanleiding van protesten tegen politiegeweld en racisme na de dood van een zwarte verdachte in mei in Minneapolis diverse beelden omver getrokken. Aanvankelijk waren vooral standbeelden van leiders van de zuidelijke staten uit de oorlog tegen Lincoln het doelwit, maar er volgden veel andere beelden. Zo was bijvoorbeeld Columbus al in meerdere plaatsen doelwit. "Deze verkiezing zal beslissen of we ons prachtige erfgoed behouden of dat we extreem linkse radicalen toestaan ​​om alles weg te vagen", klonk het bij Trump.

De Amerikaanse president Trump spreekt tijdens een rally in Muskegon, Michigan.Beeld AP

Complot

Ook hitste hij zijn aanhangers op tegen hun gouverneur, de Democrate Gretchen Whitmer. Vorige week leidde een onderzoek van de FBI en van het ministerie van Justitie in Michigan tot de arrestatie van een tiental verdachten die gouverneur Whitmer wilden ontvoeren. De arrestanten worden ervan verdacht dat ze het parlement in Lansing wilden bestormen. “Ik geloof dat ze zei dat ze bedreigd werd”, zei Trump, toen zijn aanhangers weer begonnen te roepen. “En ze gaf mij daar de schuld van!”

Whitmer beschuldigde Trump ervan dat hij tijdens de coronapandemie de woede heeft opgepookt bij een deel van de bevolking. Zo wakkerde hij in het voorjaar protesten tegen Whitmers maatregelen tegen het coronavirus aan en schreef hij op Twitter: ‘Bevrijd Michigan!’ De FBI zei echter dat het plan voor de ontvoering van Whitmer al vóór de tweet van Trump zou zijn opgezet.

‘Lock her up!’

Tijdens de bijeenkomst van vandaag haalde Trump opnieuw Whitmer aan: “Je moet je gouverneur zover krijgen dat zij je staat openstelt,’ zei Trump tegen zijn aanhangers. De menigte reageerde met “sluit haar op”-gezang, waarop Trump antwoordde “sluit ze allemaal op!”

Via Twitter reageerde Whitmer op de uitlatingen van Trump. “Dit is exact de retoriek die het leven van mij, mijn familie en van andere regeringsleden in gevaar gebracht heeft. Het moet stoppen”, schreef ze.

Vier jaar geleden hitste Trump zijn aanhangers tijdens zijn campagne ook al op tegen zijn Democratische uitdaagster Hillary Clinton en werd de kreet ‘lock her up’ (‘sluit haar op’) breed gedragen onder zijn aanhangers.

Ondanks de aanhoudende coronapandemie organiseert Trump op minder dan drie weken van de verkiezingen campagnebijeenkomsten in de belangrijkste strijdstaten van het land. Michigan kent op dit moment een dramatische stijging van coronabesmettingen. Vrijdag waren er volgens het ministerie van Gezondheid meer dan 2.000 besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie.

Twitter bericht wordt geladen...