Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Bart De Wever: ‘Ik begrijp de beslissing over sluiting restaurants niet’

Bart De Wever.Beeld Photo News

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever begrijpt niet waarom de restaurants de deuren moeten sluiten, zoals vrijdag op het overlegcomité werd beslist. Vanaf maandag moeten zowel de cafés als de restaurants verplicht een maand dicht in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. 

“We hebben duizenden zaken in de horeca die allemaal zwarte sneeuw zien”, zegt De Wever zondag in een reactie aan ATV, voor de start van de Ronde van Vlaanderen. “Dat men de cafés heeft gesloten, dat begrijp ik nog. De feestzalen zeker. De restaurants... Eerlijk gezegd, men moet compromissen maken in zo’n nationaal overlegcomité... Maar dat begrijp ik niet.”

‘Moeilijk te bevatten’

“Ik heb de indruk hier in Antwerpen dat alle restaurants het heel goed deden”, aldus de burgemeester. “Die mensen hebben geïnvesteerd en worden nu in twee dagen drooggelegd. Die hebben voorraden... Ik vind het een beslissing die heel moeilijk te bevatten is.”

Ook de horecasector zelf begrijpt het niet. “Onze sector wordt telkens geviseerd, hoewel we de laatste maanden alles gedaan hebben om de veiligheid te garanderen”, klinkt het verbolgen. Sectorvereniging Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen, liet CEO Matthias De Caluwe zaterdag verstaan. “We winnen juridische info in om na te gaan of die beslissing wel proportioneel is. Dat zijn we verplicht aan onze ondernemers.”

‘Moeilijk te bevatten’
Beeld BELGA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet na de vele commotie weten de frustratie te begrijpen. “Het is erg, maar indien ziekenhuizen zouden kapseizen en hun patiënten niet meer zouden kunnen verzorgen, is dat nog erger”, verklaarde Vandenbroucke de beslissing. Hij beloofde dat een half miljard euro gereserveerd wordt voor steunmaatregelen.

“Het is één van de moeilijkste, zo niet dé moeilijkste beslissing uit mijn leven”, klonk het bij premier Alexander De Croo. Hij gaf zelfs toe dat de horeca niet de grote schuldige is. “Daarom noemde ik deze en de andere maatregelen “onrechtvaardig”. Dat wil echter niet zeggen dat onze beslissing zonder logica of zonder plan gebeurde. Integendeel.”

“Het is een verschrikkelijke beslissing”, zei ook Vlaams minister-president en N-VA’er Jan Jambon. “Die beslissing heeft niks te maken met dat de regels door cafés en restaurants niet goed werden opgevolgd.”

“De reden waarom we de beslissing hebben genomen, is omdat tien procent van de bevolking nu de besmetting draagt en horeca de omgeving bij uitstek is waar mensen dicht bij elkaar komen en dus de kans op het overdragen van het virus zeer groot is. Vandaar deze verschrikkelijke maatregel die ook wel gepaard gaat met economische compensatiemaatregelen, want we willen de mensen absoluut niet aan hun lot overlaten.”