Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Weyts: ‘Secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje’

Ben Weyts.Beeld Photo News

Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) bij VTM Nieuws.

Video wordt geladen...

“Wat de universiteiten betreft hebben we overeenstemming bereikt over minimum aan verstrengde maatregelen, die gelden voor iedereen”, stelt Weyts. 

Concreet betekent dit een bezetting van één op vijf in de aula’s van de universiteiten en 20 procent op de campus in hogescholen. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor eerstejaars. 

“Ook met het secundair onderwijs zullen we overschakelen naar code oranje, daarvoor zitten we samen. Maar voor mij is het essentieel dat de scholen openblijven en dat we niet overschakelen naar online onderwijs”, zegt de minister.

Daarnaast wordt overlegd over strengere maatregelen, bijvoorbeeld over manier waarop lichamelijke opvoeding wordt georganiseerd en het dragen van mondmaskers op school. 

Eerstejaars

Hoewel het hele hoger onderwijs dus overschakelt naar oranje, mogen eerstejaars toch naar de les blijven gaan.  Volgens de minister vormen zij een kwetsbare doelgroep in deze crisis, die beschermd moet worden. “Een rode lijn in ons beleid, zowel bij sport als bij onderwijs is dat we oog moeten hebben voor de meest kwetsbaren en in dit geval zijn dat de eerstejaars. Voor hen gaan we de capaciteit slechts beperken tot één op twee”. 

De universiteiten en hogescholen zijn wel vrij om strengere maatregelen te nemen. De minister hoopt dat ze hierbij wel altijd oog blijven hebben voor de eerstejaars.

Eerstejaars
Beeld Wannes Nimmegeers