Direct naar artikelinhoud
Parijs

Fransen massaal de straat op na brute moord op docent in Parijs

Fransen massaal de straat op na brute moord op docent in Parijs
Beeld AP

In Parijs en tal van andere steden zijn burgers zondag de straat op gegaan om te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting en als eerbetoon aan de leraar Samuel Paty die vrijdag door een 18-jarige moslimextremist op klaarlichte dag met een keukenmes werd onthoofd.

In Frankrijk dreunt de schok nog na van de brute moord op de leraar van een middelbare school in Conflans Saint-Honorine, een rustige voorstad ten noordwesten van Parijs. De leraar werd vermoord omdat hij een spotprent van de profeet Mohammed in de klas had vertoond in een les over de vrijheid van meningsuiting. Op een Twitter-account van de uit Tsjetsjenië afkomstige dader, die vrijdag direct na zijn gruwelijke daad door de politie werd doodgeschoten, zijn beelden aangetroffen van het hoofd van de leraar met de tekst ‘Ik heb een van de hellehonden geëxecuteerd die het durfde Mohammed af te kraken’.

Zondag werd bekend dat inmiddels elf verdachten zijn gearresteerd. Zeker vier van hen zijn familie van de doodgeschoten dader. Openbaar aanklager op het gebied van terrorisme, Jean-Francois Ricard, heeft gezegd dat hij een groot onderzoek opent naar het vermeende terreurnetwerk rondom de Tsjetsjeen die in maart de vluchtelingenstatus kreeg in Frankrijk. Zo zou zijn halfzuster in 2014 naar Syrië zijn vertrokken om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten.

Fransen massaal de straat op na brute moord op docent in Parijs
Beeld AP

Spotprent

Onder de arrestanten bevinden zich ook de ouders van een andere leerling van de docent. De schooldirectie had recent klachten gekregen van leerlingen en hun ouders over de spotprent van de profeet Mohammed waarmee de leraar tien dagen geleden in de klas een discussie over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting op gang bracht. Afbeeldingen van Mohammed zijn volgens de islam een vorm van godslastering.

Op Twitter staat sinds begin oktober een video waarin een vader van een 13-jarige leerling van de school zich beklaagt over een ‘schurk’ die zijn dochter lesgeeft, de bewuste geschiedenisdocent. De man vertelt dat de docent eerst vroeg welke leerlingen moslim waren. Kinderen die hun hand opstaken kregen de mogelijkheid om de klas even te verlaten, omdat hij iets ging laten zien wat voor hen pijnlijk kon zijn. De dochter van de vader op Twitter weigerde te vertrekken en was geschokt door de spotprent, waar Mohammed naakt met de billen omhoog ligt.

Spotprent
Beeld AFP

De vader vond de gang van zaken zo beledigend voor moslims dat hij in de video andere ouders oproept om zich bij hem te melden, omdat hij vindt dat deze “misdadige” docent niet meer voor de klas mag staan. Eerder keerde hij zich op sociale media al tegen de leraar, omdat die in de klas had “opgeschept” dat hij meedeed aan de herdenking van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, waar vijf jaar geleden terroristen het vuur openden op de redactie als vergelding voor het publiceren van een spotprent van Mohammed. “Jullie hebben zijn naam en zijn adres om STOP te zeggen”, aldus de vader op Facebook. Het is onduidelijk of de vader en de dader iets met elkaar te maken hebben.

Volgens geschrokken ouders van leerlingen, die vrijdagavond bij de school met Franse media spraken, discrimineerde de leraar niet, maar wilde hij voorkomen dat moslimkinderen in zijn klas gekwetst zouden worden door de cartoon. De leraar ontving volgens de Franse krant Le Figaro dermate ernstige bedreigingen van ouders dat hij aangifte bij de politie heeft gedaan.

Spotprent
Beeld AP

Vermeende dader doodgeschoten

Toen de politie vrijdagmiddag na telefoontjes van getuigen het onthoofde slachtoffer vond, bevond zich op tweehonderd meter afstand van het lijk een in het zwart geklede man. Hij droeg een mes, luchtdrukpistool en mogelijke een gordel met explosieven. Na een vluchtpoging weigerde hij zich over te geven en bedreigde hij de politie. Daarop ‘neutraliseerden’ de agenten hem met een tiental kogels.

Vlak na de onthoofding zou de vermeende dader de aanslag hebben opgeëist op Twitter. Daar is het account van gebruiker @Tchetchene_270 opgeschort na het plaatsen van een foto van een bloederig afgesneden hoofd. De gebruiker beweert in de naam van ‘Mohammed de Barmhartige’ te hebben gehandeld, waarna hij zich aan de Franse president richt. “Aan Marcon (sic.), leider van de ongelovigen, ik heb één van je hellehonden geëxecuteerd.”

Frankrijk is de afgelopen jaren regelmatig opgeschrikt door grote aanslagen door islamitische militanten. De moord op de geschiedenisleraar is het tweede geweldsincident sinds het begin van de rechtszaak tegen betrokkenen bij de aanslag in januari 2015 op Charlie Hebdo. Vorige maand viel een van oorsprong Pakistaanse immigrant twee mensen met een kapmes aan in de buurt van het voormalige redactiekantoor van het tijdschrift.

Vermeende dader doodgeschoten
Beeld AFP