Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

N-VA spreekt met gespleten tong over corona

N-VA-voorzitter Bart De Wever: 'Dat men de cafés heeft gesloten, dat begrijp ik nog. De feestzalen zeker. Maar de restaurants? Ik vind dat een beslissing die heel moeilijk te begrijpen is.'Beeld BELGA

Nu de sluiting van de horeca op kritiek botst, worstelt N-VA met haar dubbele rol. Als Vlaams regeringsleider ging Jan Jambon (N-VA) akkoord met de sluiting, maar de partij – die op federaal niveau in de oppositie zit – blijft tegen.

“We hebben duizenden zaken in de horeca die allemaal zwarte sneeuw zien”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in de marge van de Ronde van Vlaanderen op ATV. “Dat men de cafés heeft gesloten, dat begrijp ik nog. De feestzalen zeker. Maar de restaurants? (...) Ik vind dat een beslissing die heel moeilijk te begrijpen is.” 

De uitspraken deden meteen stof opwaaien, want N-VA-kopstuk Jan Jambon zit als Vlaams regeringsleider mee in het nationaal overlegcomité, dat de knopen over het coronabeleid doorhakt. Afgelopen vrijdag zat hij naast federaal premier Alexander De Croo (Open Vld) en gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) toen zij de sluiting van de horeca aankondigden.

Of N-VA nu een bocht neemt? Neen, maakte Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) duidelijk in het VTM Nieuws. “We waren als N-VA tegen een sluiting van de horeca, maar doordat er geen eensgezindheid was binnen de Vlaamse regering, had Jambon geen mandaat in het Overlegcomité”. Anders gezegd: Jambon botste op zijn Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld.

Twee benen

Sinds de federale regering-De Croo ingezworen is, maakt ze er een punt van om een daadkrachtig coronabeleid uit te dragen. Ook CD&V en Open Vld ondersteunen die aanpak. Maar dat wringt bij N-VA, die als enige Vlaamse regeringspartij in de federale oppositie zit. “Hopelijk is er bij hen ook begrip voor onze standpunten”, zei Weyts daarover.

N-VA zal de komende jaren op twee benen moeten hinken. Enerzijds moet ze zorgen dat de Vlaamse regering blijft bollen. Tegelijkertijd moet ze op federaal niveau het verschil maken tegenover de regering. Daarin een balans vinden zal niet eenvoudig zijn. Onder anderen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was er dit weekend als de kippen bij om de dubbelzinnige houding van N-VA te hekelen.

In een boodschap op sociale media deed Jambon zondag zijn best de standpunten van zijn regering en van zijn partij te verzoenen. Volgens Jambon had de Vlaamse regering “stevig geprobeerd” om de restaurants open te houden, maar dwongen de besmettingscijfers haar tegelijk om fors in te grijpen. “Met pijn in het hart, maar slechts met één bedoeling: de verdere verspreiding in te dijken.”