©  AFP

Duizenden Tsjechen op straat tegen coronamaatregelen: betoging ontaardt in veldslag

Bron: BELGA

In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering. De politie gebruikte het waterkanon en traangas om de betogers uit elkaar te drijven toen die gewelddadig werden.

 ©  EPA-EFE

De betogers, onder wie voetbalsupporters, vragen het ontslag van minister van Volksgezondheid Roman Prymula, die verantwoordelijk is voor de coronamaatregelen in het land. Ze geven aan dat ze “geen schapen zijn, maar gewone mensen”.

 ©  AP

De manifestatie werd gewelddadig toen de politie de betogers uit elkaar wilde halen, omdat ze met veel meer waren dan is toegelaten. “De deelnemers hebben de politie zonder reden aangevallen”, aldus de politiechef van Praag aan de pers. Een andere politiebaas sprak van “radicale voetbalsupporters”.

De politie zette het waterkanon, traangas en rotjes in. Een twintigtal agenten raakte gewond. De hulpdiensten lieten dan weer weten dan negen mensen ter plaatse werden verzorgd en vier gewonden werden opgenomen in het ziekenhuis.

Boksbeugels en wapenstokken

Voor de betoging werd al een vijftigtal mensen opgepakt en werden er vuurwerkpijlen, wapenstokken, boksbeugels en vuurwapens in beslag genomen.

Minister Prymula veroordeelde zondag de minachting van de betogers tegenover de zorgverleners. “Als resultaat gaan we honderden extra besmettingen hebben”, zei hij.

Tsjechië telt 170.000 coronabesmettingen en 1.400 overlijdens door COVID-19. Het land heeft momenteel het hoogste aantal besmettingen op 100.000 inwoners in Europa (828,4). België staat op de tweede plaats met 700,8 besmettingen op 100.000 inwoners.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer