Duizenden Fransen herdenken de vermoorde leraar Samuel Paty (47)  ©  AFP

Vader van leerlinge (13) opgepakt na onthoofding van Franse geschiedenisleraar

Tienduizenden Fransen zijn zondag op straat gekomen om een laatste eer te betuigen aan Samuel Paty (47), de leerkracht die vrijdagavond op straat onthoofd werd door de Tsjetsjeense vluchteling Abdoulakh Anzorov (18). De politie onderzoekt niet alleen wat de dader bezielde, maar ook wat de rol is van een vader van een 13-jarige leerlinge en van een gekende moslimactivist. Die laatste twee hadden op internet opgeroepen om tegen de leraar op te treden.

Cedric Lagast
Bron: Le Monde, Le Parisien, Libération

In grote Franse steden zoals Parijs, Rijsel, Lyon, Marseille en Straatsburg kwamen duizenden mensen bijeen. De grootste bijeenkomst was in Parijs, op de Place de la République. Verschillende politici zoals burgemeester Anne Hidalgo, Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer en zelfs premier Jean Castex, kwamen de aanwezige leerkrachten een hart onder de riem steken. De leerkrachten demonstreerden voor vrijheid van meningsuiting, en tegen radicalisme.

Ze herdachten geschiedenisleraar Samuel Paty, die vrijdagavond werd aangevallen toen hij zijn school in Conflans-Sainte-Honorine nabij Parijs verliet. De leraar zou op straat onthoofd zijn door zijn aanvaller.

Tsjetsjeense vluchteling

De dader had geen banden met de leraar, of met leerlingen in de klas van Paty. Hij werd door de politie doodgeschoten en later door het Franse gerecht geïdentificeerd als Abdoulakh Abouyezidvitch Anzorov , een tiener die in Moskou werd geboren. Hij leefde sinds zijn twee jaar in Frankrijk. Sinds 4 maart was hij een erkend vluchteling , en hij woonde sindsdien legaal met zijn ouders, broer en grootvader in Evreux, zo’n 90 kilometer ten westen van de school.

Een beeld van de vermoorde leraar Samuel Paty  ©  AFP

Hij kende de leraar niet. Abdoulakh Anzorov moest aan leerlingen vragen hoe de man eruitzag.

Twee cartoons van Mohamed

Het Franse gerecht gaat ervan uit dat de moord op Paty te maken heeft met de ophef over één van zijn lessen. Op 5 oktober zou hij twee cartoons van de profeet Mohammed getoond hebben in de klas. Dat gebeurde tijdens een les over de scheiding tussen kerk en staat. Volgens getuigen had Paty op voorhand aan de moslims in de klas gezegd dat ze de les mochten verlaten, indien ze dat wilden. Hij zou zich ook achteraf geëxcuseerd hebben.

Een van de ouders diende klacht in tegen Paty. Brahim C., vader van een 13-jarige dochter, beschuldigde de leraar van het vertonen van beelden van kindermisbruik in de les. Hij eiste het ontslag van Paty.

Oproep tot ontslag

Brahim C. is één van de elf verdachten die sinds vrijdagavond zijn opgepakt. Omdat Paty niet ontslagen werd, had hij in een videoboodschap op Facebook opgeroepen om collectief actie te ondernemen tegen de leraar, die hij “tuig” noemde. Hij beweerde daarin dat Paty een racist was, die moslimleerlingen uit zijn klas had gezet.

Ondermeer een moskee in Parijs verspreidde zijn oproep op haar Facebook-pagina.

De activist Abdelhakim Sefrioui riep op tot actie tegen  Samuel Paty. Hij is opgepakt en zijn rol wordt onderzocht. ©  AFP

Brahim C. komt volgens het Franse gerecht uit een geradicaliseerd milieu. Zijn halfzus is in 2014 vertrokken naar Syrië, waar ze zich aansloot bij Islamitische Staat. Ze wordt sindsdien gezocht door het Franse gerecht.

Een andere man die werd opgepakt, is de bekende Franse moslimmilitant Abdelhakim Sefrioui (61). Ook hij riep in een video om het ontslag van Paty, en hij dreigde met betogingen.

Of Abdoulakh Anzorov beïnvloed werd door de video’s van de twee mannen, dan wel of hij zelf persoonlijk contact had met hen, wordt nu verder onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER