Direct naar artikelinhoud
Interview

Dokter die zonder mondmasker mogelijk 100 patiënten besmette: ‘Dom van me, maar ik wilde enkel mensen helpen’

Illustratiefoto.Beeld BELGA

‘Ik ben dom geweest.’ Dokter Leon G. (68) uit Ouwegem zegt het met veel tristesse in zijn stem. Tientallen van zijn patiënten moesten afgelopen weekend halsoverkop een coronatest ondergaan omdat hij tijdens consultaties niet altijd een mondmasker droeg én zelf besmet is met corona. “Daarnet rinkelde mijn telefoon. Dat ik beter zou doodvallen. Komáán! Ik heb die mensen enkel willen helpen.’

en

Video wordt geladen...

“Heel mijn leven heb ik zo mijn best gedaan. En nu krijg ik dit op mijn bord. 68 ben ik.” Dokter Leon zucht aan de andere kant van de lijn. “Ik weet niet of ik straks opnieuw mijn praktijk open.” Hij voelt zich aangeschoten wild. Daarnet werd hij nog telefonisch uitgescholden en bedreigd. Een boze patiënt, vermoedt hij. “Ik kan dit niet meer aan.”

“Maandag werd ik plots ziek”, vertelt de huisarts uit Ouwegem, een dorp met 1.500 inwoners aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Dinsdag werd hij getest. Woensdag was de uitslag er: positief. “Ik heb onmiddellijk de deuren van mijn kabinet gesloten. Meteen voor tien dagen. Ik wil geen enkel risico lopen.” De dokter kan het naar eigen zeggen nog altijd zelf niet goed geloven. “In die drie dagen tussen het ziek worden en mijn positieve test ben ik blijven werken. Er zijn patiënten bij me geweest. Allemaal mensen die ik mogelijk kan hebben besmet. Maar ik wilde die mensen gewoon helpen. Ik sta al heel mijn leven ten dienste van de bevolking.” De dokter zwijgt lang.

Komt daar bovenop: een patiënt klaagde bij de burgemeester aan dat dokter Leon geen mondmasker droeg tijdens de consultatie. De voorbije dagen niet, maar ook enkele weken geleden niet toen het nochtans ook al verplicht was. “Ik ben daarover opgebeld. Ze wilden weten of dat waar was. Tja, ik heb dat toegegeven. Onmiddellijk zelfs. Ik ben geen leugenaar.” 

Waarom hij als huisarts geen mondmasker droeg? “Af en toe moet ik vergeten zijn om het op te zetten. Hoe gaat dat? Maar ik garandeer: ik deed dat niet met opzet. Maar het is dom natuurlijk. Dat weet ik ook.”

Een rij wachtenden aan het testcentrum in Kruisem.Beeld Foto Ronny De Coster

Kruisem - waartoe Ouwegem behoort - deed het in de coronastatistieken tot voor een paar dagen nochtans vrij goed. Maar vorige vrijdag waren er plots 7 besmettingen in één keer. Goed voor 28 op één week. Vanochtend stond de teller op 104 bevestigde gevallen. De gemeente kleurt donkerrood. Sinds zaterdagochtend wordt in de richting van dokter Leon gekeken. Hij zou wel eens een superverspreider kunnen zijn. 

Honderd gevallen?

Een medisch expert en een team van het gemeentebestuur van Kruisem zochten alle patiënten van de dokter op die eventueel besmet kunnen zijn. Dat ging volgens hen niet vlot. Omdat de dokter nog met een fichebak werkt en niet van iedereen een telefoonnummer heeft. Zij spreken van mogelijk meer dan honderd besmette patiënten.

Dokter Leon G. noemt dat nonsens. “Ik heb op die drie dagen een vijftigtal patiënten gezien. Ik heb al hun namen doorgegeven. Meer kan ik toch niet doen? Maar ge ziet: alles wordt opgeklopt.” De meeste mensen werden telefonisch uitgenodigd om vandaag of morgen een Covid-test te ondergaan in de gemeentelijke ontmoetingszaak die werd omgeturnd tot testcentrum. Ten laatste dinsdag weten ze of ze besmet zijn. 

“Ik denk dat er bijna geen patiënten besmet zullen zijn door mij. Er heeft me alleszins nog niemand daarover gebeld”, zei de dokter vanmiddag. Wie hij naar eigen zeggen wél zeker besmette: zijn echtgenote, zijn moeder die bij hen inwoont en de kinesist die elke dag bij zijn moeder langskomt. “Zelf heb ik het blijkbaar opgeraapt bij een dialysepatiënt in het ziekenhuis. Ik ben niet kwaad op die mens. Die wist zelf ook niet eens dat hij corona had.”

Intussen is de dokter aan de beterhand, zegt hij. “Ik voel dat ik aan het genezen ben. Fysisch gaat het. Maar mentaal niet. Ik voel me aan de schandpaal genageld.”

‘Schandalig’

Dokter Farah Vansteenbrugge - die als medisch expert samen met medewerkers van het Vlaams Agentschap Volksgezondheid en de gemeentelijke noodplanningscoördinator de grote testactie coördineert - spaart dokter Leon G. niet. “Het is onbegrijpelijk en ronduit schandalig dat een huisarts zo onzorgvuldig is. Een dokter heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. Onze artsen en verpleegkundigen hebben het al zo zwaar om deze crisis in te dijken.” 

Dokter Leon G. vindt de hele heisa zwaar overdreven: “Ik ben toch geen moordenaar?”