Direct naar artikelinhoud
FrankrijkUpdate

‘Er is duidelijk fatwa uitgesproken’: politieoperaties tegen ‘tientallen personen’ na onthoofding Parijs

Archiefbeeld.Beeld AFP

De Franse politie is vanochtend gestart met verschillende operaties tegen ‘tientallen personen’ uit het islamistische milieu, en dat in verband met de Franse leerkracht die vorige week werd onthoofd nabij Parijs. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is er “duidelijk een fatwa” uitgesproken tegen de leerkracht voor het tonen van karikaturen van Mohammed in de klas.

en

Video wordt geladen...

De fatwa zou gelanceerd zijn door de vader van een leerlinge van het Conflans Saint-Honorine en de radicale islamistische activist Abdelhakim Sefrioui. Dat zei Darmanin op Europe 1. Hij verwees daarmee naar twee mannen, die samen met negen anderen in voorhechtenis zitten in het onderzoek naar de moord op de leerkracht. Volgens Darmanin wordt het onderzoek ook de komende dagen voortgezet.

“Ik kreeg kotsneigingen toen ik dit nieuws hoorde”, verklaarde de minister nog. “Hoe kan het dat een leerkracht zo behandeld wordt op het grondgebied van een republiek?”

Sinds de moord op Samuel Paty, de geschiedenisleerkracht die vrijdag werd onthoofd in Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), zijn er ook zowat vijftig onderzoeken geopend voor online haat en zijn al verschillende mensen opgepakt, voegde Darmanin daar aan toe. Hij zei ook dat hij verschillende verenigingen wil ontbinden, waaronder het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk. Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, die in het Westen als islamistisch beschouwd wordt.

De leerkracht werd onthoofd nadat hij tijdens een les over vrije meningsuiting cartoons had getoond over de profeet Mohammed.

Bij de elf mensen die al zijn opgepakt in de zaak, zijn verscheidene mensen uit de omgeving van de dader. Het gaat onder meer om zijn ouders, zijn grootvader en zijn jongere broer.