Direct naar artikelinhoud
Ronde van Vlaanderen

Maskerloze Herman De Croo krijgt als enige boete na passage van de Ronde

Herman De Croo wuift naar de Ronde, maar vergat wel zijn mondmasker te dragen.Beeld Sporza

Tijdens de Ronde van Vlaanderen is slechts één proces-verbaal opgemaakt voor het overtreden van de mondmaskerplicht langs het parcours. Dat pv was bestemd voor Herman De Croo. De vader van de premier was op televisiebeelden zonder masker te zien en erkende ook zijn fout. 

“Ik heb me laten meeslepen door het enthousiasme voor de koers”, reageerde De Croo bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik ga de boete betalen, ik ben in de fout gegaan. Ik denk niet dat ik harder gestraft word omdat ik toevallig de vader van de premier ben. ’Papa, je hebt je mondmasker niet aan!’, zei Alexander.”

Gouverneur Carina Van Cauter liet gisteren al weten dat de oproep om de Ronde van Vlaanderen thuis te volgen goed opgevolgd werd. Ook de definitieve cijfers van de federale en lokale politie tonen dat aan. "Zoals aangekondigd werden er extra controles uitgevoerd omtrent de mondmaskerplicht langs het parcours, het publieksverbod langs hellingen en kasseistroken en het samenscholingsverbod”, zegt de gouverneur. 

Uiteindelijk werd slechts één proces-verbaal opgemaakt. "Een succes. De supporters hebben zich voorbeeldig gedragen en hebben daarmee bewezen dat de koers coronaproof kan verlopen. Een opsteker voor de toekomst."

Uit de televisiebeelden was al gebleken dat minister van Staat Herman De Croo langs het parcours in Brakel stond zonder mondmasker. Hij verklaarde later dat hij gehaast was om de renners te zien en vergeten was zijn mondmasker uit zijn zak te halen. Hij erkende zijn fout en toonde zich bereid om een boete te betalen. Alexander De Croo liet weten dat hij zijn vader zelf op de overtreding had gewezen. De minnelijke schikking voor het overtreden van de mondmaskerplicht bedraagt 250 euro.

Een foto die is geplaatst door De Morgen (@demorgen) op

Volg De Morgen op Instagram ›