© ISOPIX

180 passagiers zitten meer dan 12 uur vast in ijskoude Thalys-trein: “Ergste nacht van m’n leven”

Een 180-tal treinreizigers heeft noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op een “ijskoude en pikdonkere” trein die door het noodweer tot stilstand was gekomen tussen Brussel en Parijs. “Geen licht, geen verwarming: het was de ergste nacht van m’n leven”, getuigen moegetergde reizigers.

De Izy, een lagekostentrein van Thalys, was donderdagavond omstreeks 19 uur vertrokken in Brussel. “Normaal gezien moest hij 2,5 uur later in Parijs arriveren, maar hij is daar nooit geraakt”, zegt woordvoerster Eva Mertens. “De trein was onderweg, tussen Amiens en Arras, plots tot stilstand gekomen, nadat hevige windvlagen een boom op de bovenleiding hadden geduwd ter hoogte van Longeau.”

“We stonden al gauw een uur stil”, vertelt reiziger Lucas aan het Franse radiostation Europe 1. “Daarna kregen we te horen dat we naar het station van Arras zouden rijden.” Bedoeling? Eten en drinken voorzien voor de reizigers. Tijdens die terugkeer naar Arras raakte de trein echter kort na middernacht een omgewaaide boom. De trein kon niet meer verder. “We zaten vast voor de rest van de nacht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens getuigen aan boord van de trein, werden tijdens de nacht enkele reizigers onwel. Het duurde echter nog twee uur vooraleer hulpverleners ter plaatse raakten. “Toen had ik er écht genoeg van, het was ijskoud”, aldus Lucas. “Omdat er geen elektriciteit aan boord meer was, konden we zelfs onze gsm’s niet meer opladen. Er was ook geen licht en we kregen zeer weinig informatie. We hadden ook niets om te drinken of te eten. Het was op de duur ondraaglijk.”

Omstreeks 6.30 uur konden de hulpdiensten uiteindelijk toch dekentjes uitdelen. “Maar we moesten ze per twee of per drie delen... Dit was écht de ergste nacht van m’n leven.”

Volgens Eva Mertens van Thalys kwam uiteindelijk rond 8.15 uur een diesellocomotief de vastgelopen treinen uit z’n benarde situatie redden. De trein werd tot in het station van Arras gesleept, waar de reizigers konden uitstappen en werden opgevangen. Inmiddels zijn ze met een andere trein naar Parijs gebracht, waar ze met meer dan 12 uur vertraging zijn toegekomen. “Wij betreuren dat onze reizigers in deze situatie zijn terecht gekomen. We hebben echt ons best gedaan om hen zo goed mogelijk op te vangen. Ze krijgen sowieso hun ticket terugbetaald én een gratis reis met Thalys.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER