Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Alle leerlingen naar school in code oranje, extra veiligheidsmaatregelen

Beeld ter illustratie uit een school in Franstalig België.Beeld Photo News

Na een lange vergadering heeft het onderwijsveld dan toch een akkoord bereikt over het openhouden van de scholen. Het onderwijs gaat naar code oranje, al moeten extra veiligheidsmaatregelen ervoor zorgen dat alle leerlingen naar school kunnen gaan.

De eerste officiële avondklok hebben ze dan wel niet gehaald, iets na middernacht kwam het bericht van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat de scholen uiterlijk tegen de herfstvakantie naar code oranje moesten schakelen.

Al was het eigenlijk al voor de vergadering begon duidelijk dat het onderwijs richting code oranje ging. Na de explosie van de besmettingscijfers en de strenge maatregelen van de federale regering, was de druk op het onderwijs groot geworden om iets te doen.

De vraag was vooral: kunnen leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs ook naar school blijven gaan - zoals de minister en koepels hoopten - of zouden ze toch de helft van de tijd van thuis lessen moeten volgen - zoals de draaiboeken voorschreven?

Het compromis ligt ergens tussenin, al is het vooral Weyts die zijn slag thuis haalt. Alle leerlingen kunnen naar school blijven gaan in code oranje. Anderzijds krijgen secundaire scholen wel de mogelijkheid om afstandsonderwijs te voorzien voor de tweede en derde graad. Al zijn daar twee grote voorwaarden aan verbonden: alle leerlingen moeten “effectief bereikt kunnen worden” en het “bevoegde onderhandelingscomité moet akkoord gaan”, zo staat te lezen in het persbericht.

Om het voltijds onderwijs mogelijk te maken, worden enkele veiligheidsvoorschriften aangescherpt. De meest opvallende is dat leerlingen ouder dan 12 jaar voortaan ook op de speelplaats een mondmasker zullen moeten dragen, tenzij de afstandsregels gerespecteerd worden. Tot nu toe was dat enkel binnenskamers verplicht.

Ook zullen de lessen lichamelijke opvoeding - in navolging van de regels in de sportsector - enkel binnen kunnen doorgaan als er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Kleedkamers mogen alleen gebruikt worden als iedereen een mondmasker draagt en de ruimte achteraf gepoetst wordt.

Voorts zijn er nog enkele verstrengingen die in de lijn liggen van wat eerder in draaiboeken geschreven werd. “In het basisonderwijs worden bijvoorbeeld behalve de zwemlessen alle buitenschoolse activiteiten opgeschort, kinderen krijgen in de refter vaste plaatsen en de aanwezigheid van bezoekers en andere buitenstaanders op school wordt strikt beperkt. In het secundair onderwijs gaat het onder meer om alternerende speeltijden indien mogelijk, maaltijden per klasgroep en maximaal vaste plaatsen in vaste klasruimtes voor alle leerlingen”, klinkt het in een persbericht.