Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenTests

Laboratoria in België kunnen niet meer volgen: geen test voor wie niet ziek is

Een lab van de universiteit van Luik. Door de vele besmettingen en vele tests kunnen de laboratoria kunnen niet meer volgen.Beeld Photo News

Personen zonder symptomen die een hoog-risicocontact met een besmet persoon hadden, worden voorlopig niet meer getest op corona. Met die maatregel hopen de ministers van Volksgezondheid de laboratoria te ontlasten.

Heeft uw partner corona, maar vertoont u zelf geen symptomen? Dan hoeft u niet langer een coronatest af te leggen. Hetzelfde geldt voor reizigers die van een rode zone komen en geen symptomen vertonen. Dat beslisten de ministers van Volksgezondheid gisterenavond.

Wel zullen zulke asymptomatische mensen in quarantaine moeten. Die wordt verlengd van zeven tot tien dagen. De redenering is dat mensen daarna niet meer besmettelijk zullen zijn. Al wordt er wel gevraagd om extra waakzaamheid. “Daarna moeten deze mensen nog vier dagen voorzichtig zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano op VTM Nieuws. “Wie dan toch symptomen vertoont, moet zich onmiddellijk laten testen.”

De maatregel moet de druk op de laboratoria verminderen. Dankzij de nieuwe teststrategie zou er volgens Van Gucht 38 procent aan testcapaciteit vrijkomen. Door de snelle stijging van het aantal besmettingen in ons land bereikt die testcapaciteit immers zijn limiet. Normaal krijgt een patiënt het resultaat van een coronatest binnen de twee dagen, maar in grote steden moesten patiënten nu al tot vijf dagen wachten. 

“Dit is een maatregel die je als politicus niet graag neemt”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “We hebben nood aan testcapaciteit die er niet is.” Wat het aantal tests betreft, is België nochtans een van de koplopers in Europa. Alleen in Denemarken wordt per hoofd van de bevolking meer getest. “Op sommige dagen worden hier wel 60.000 tot 70.000 mensen getest. Dat is ongelooflijk veel: gemiddeld werd een op de drie Belgen al getest. Maar als je 12.000 nieuwe gevallen per dag krijgt, die elk enkele contacten hebben, kun je dat niet volhouden. Je kunt die testmachines niet zomaar uit de grond stampen.”

Onderschattingen

Het neveneffect is natuurlijk dat de nieuwe dagelijkse besmettingscijfers hun kracht als waardemeter verliezen. “Je zag de voorbije dagen al dat de cijfers veel moeilijker doorkwamen”, zegt Van Ranst. “Je kampt dus snel met onderschattingen. We moeten dus nog veel meer kijken naar het aantal ziekenhuisopnames.”

Volgens Van Ranst had de regering het nooit zover mogen laten komen. “Toen virologen een aantal maanden terug waarschuwden dat er een tweede golf aan zou komen, werden we weggezet als ayatollahs en angstzaaiers. Er werden zelfs rechtszaken tegen ons aangespannen. Maar wij wilden gewoon niet in deze situatie terechtkomen, waarin we ons kapot moeten testen.”

Vooral in Wallonië is het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen ronduit onrustwekkend, met name in Charleroi en Luik. In die laatste stad is het aantal coronapatiënten in twee weken tijd verdrievoudigd. Met 1.400 nieuwe gevallen per dag raken de ziekenhuizen er ook stilaan overspoeld. Sinds vrijdag wordt de helft van de bedden op intensieve zorgen toegewezen aan covidpatiënten. De vraag is of dat volstaat. “We verwachten meer patiënten dan tijdens de piek van de eerste golf”, zegt Julien Compère, gedelegeerd bestuurder van het CHU Luik. “Daardoor moeten we ons ziekenhuis wekelijks opnieuw indelen.”