Roger proeft zelfgemaakte rijstnoedels in de overdekte markt Onnuch in Bangkok. © RR

Roger van Damme kookt Thais voor afhaalrestaurant: “We moeten dit doen om te overleven”

Antwerpen -

“Ik geef de raad aan alle restauranthouders: ga niet bij de pakken neerzitten, doe iets en zit niet stil. We weten dat restaurants verplicht vier weken gesloten blijven. Het kunnen er acht worden”, dat zegt sterrenchef Roger van Damme, die een Thais afhaalrestaurant opzet.

Johan Van Baelen

“Tijdens de lockdown in maart heb ik me laten verrassen. We wisten niet wat er op ons afkwam en voor ik het wist moesten we veel langer gesloten blijven dan eerst gedacht. Voor veel collega’s was de take-away toen een noodkreet. Dat ik nu wel meedoe, is het om te overleven. Ik moet iets ondernemen of ik ga dood. Want het begint met een gedwongen sluiting van een maand, maar het loopt misschien uit tot acht weken.”

“Deze keer waren we ook voorbereid. Ik heb op voorhand, samen met mijn mensen, een heel scenario uitgewerkt, ik heb al stickers laten maken en we hebben de gerechten uitgetest.”

Daarin zit de nieuwigheid: Roger van Damme die op de Thaise toer gaat? “Dat klopt, onder de noemer ‘Roger goes Thailand’ stap ik in dit afhaalavontuur. De gerechten van Het Gebaar zijn te moeilijk om ze als afhaalgerecht mee te geven. Daarom heb ik gekozen voor een totaal andere koers, die van de Thaise keuken.”

Thaise keuken in de vingers

Roger is als vast Thailand-reiziger een connaisseur van de Thaise keuken. Hij werkt er ook geregeld samen met plaatselijke grootheden, bezoekt er lokale markten en geeft er demo’s in de meest exclusieve hotels. Meer dan mogelijkheden zat om zich de Thaise keuken eigen te maken.

“Ik heb de gerechten uitgetest met mijn Thaise consulente Oa Kenika naast mij. Zij staat me ook af en toe bij wanneer ik workshops geef. Voor Het Gebaar hebben we drie voorgerechten en drie hoofdgerechten uitgewerkt en de klanten zullen vanaf vandaag op onze website kunnen kiezen tussen twee desserts. Die kunnen ze donderdag, vrijdag en zaterdag in Antwerpen afhalen. We gaan zien wat dat geeft, er kan nog altijd een extra dag bij.”

“Rijk ga ik hier niet van worden. Ik ga wel de schade beperken. We kunnen lang niet al onze mensen aan het werk houden, maar als we niets doen, loopt het niet goed af. Toch blijf ik erbij dat ministers een vergissing begaan door onze sector zo hard te straffen. Restaurants vormen geen gevaar. We hebben zeer zwaar geïnvesteerd in de persoonlijke veiligheid van onze gasten. Het bewijs: we konden nog amper de helft van de gasten binnenlaten. Als ik dan kijk naar Shopping Centra, bioscopen, het voetbal of naar hoe het eraan toegaat in sommige beenhouwerijen en bakkerijen, dan is onze sector benadeeld.”

Roger van Damme met Thaise Curry met Scampi, een gerecht dat hij in de lockdown voor bereidde. © RR

www.hetgebaar.be, www.instagram.com/rogervandamme