Unizo en huisartsen verontwaardigd over vernieuwde teststrategie, minister Frank Vandenbroucke (SP.A) verdedigt aanpassing

 ©  Photo News

Zowel huisartsenvereniging Domus Medica als ondernemersorganisatie Unizo zijn verontwaardigd over de vernieuwde teststrategie van ons land. Maandag werd beslist dat personen zonder symptomen niet meer getest worden, ook niet na een hoogrisicocontact. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) beseft dat de aanpassing verwarring en onzekerheid veroorzaakt, “maar we moesten snel schakelen”, verklaarde hij dinsdag in ‘Het journaal’ op Eén.

jvh, mtm
Bron: BELGA

LEES OOK. Hoe het coronavirus kan profiteren van de nieuwe teststrategie: “Dit is wraakroepend” (+)

Op een interministeriële videoconferentie van maandag hebben de ministers van Volksgezondheid beslist om de teststrategie bij te schaven. Tot 15 november worden enkel patiënten met symptomen nog getest, op uitzondering van onder meer het zorgpersoneel na. Wie in een rode zone is geweest of een hoogrisicocontact had met een coronapatiënt, maar geen symptomen vertoont, wordt vanaf woensdag dus niet meer getest.

Telefoon staat roodgloeiend

Die aanpassing veroorzaakte heel wat verwarring, in het bijzonder bij de huisartsen die het nieuws via de media vernamen. “Huisartsen staan al een hele tijd onder ongelooflijke druk. Het was voor ons belangrijk om te evolueren naar een aangepaste teststrategie. De voorgestelde maatregelen zijn voor ons de enige juiste op dit moment. De manier van communiceren is echter absoluut ontoelaatbaar. Het is een kaakslag aan alle huisartsen die al maanden in de vuurlinie staan”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Het was de bedoeling, vanuit het Coronacommissariaat, om eerst naar de huisartsen te communiceren, maar de gewijzigde strategie werd gelekt voor dat kon gebeuren. “De persoon die verantwoordelijk is voor het lek, veroorzaakt op dit moment een ongeziene chaos bij de huisartsen en hun patiënten”, klinkt het. De telefoon bij heel wat huisartsen staat roodgloeiend met patiënten die tal van vragen en bezorgdheden hebben over nauwe contacten, terugkeer uit het buitenland, mogelijke symptomen of positieve testresultaten.

“Los dit snel op”

Ondernemersorganisatie Unizo hekelt dan weer het aanhoudende gebrek aan (snel)testcapaciteit in ons land en de daaraan gekoppelde vernieuwde teststrategie. “Alweer zijn onze bedrijven de dupe. Los dit snel op”, aldus een verontruste Unizo-topman Danny Van Assche. “Heeft er eigenlijk al iemand bij stilgestaan wat dit betekent voor onze betrokken ondernemers? Dit betekent dat ze werknemers die zich perfect gezond voelen nog langer dan voorheen moeten missen. Ook ondernemers die zelf risicocontacten hadden maar zich fit voelen, kunnen zich nu niet meer laten testen om al na zeven dagen opnieuw naar het werk te gaan en zitten nu dus extra lang noodgedwongen thuis. Dit is alweer een aanslag op het recht op ondernemen.”

LEES OOK. Wie geen symptomen vertoont, wordt niet meer getest: wat verandert er en voor wie heeft dat gevolgen? (+)

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) betreurt het vroegtijdige lek. “We hebben samen beslist om pas te communiceren nadat de huisartsen en andere betrokkenen geïnformeerd waren, maar die hele strategie is door één of twee loslippige mensen om zeep gehaald”, aldus een naar eigen zeggen boze Vandenbroucke dinsdagmiddag. “Ik vind dat heel vervelend voor onze huisartsen. Maar ze krijgen de informatie vandaag.”

“Roeien met de riemen die we hebben”

De minister reageert ook op de kritiek op de aanpassing zelf, gezien de uitgebreide teststrategie toch één van de speerpunten was om de epidemie zo veel mogelijk onder controle te krijgen. “Ik weet dat het heel heftig is”, aldus Vandenbroucke. “Maar we moesten snel schakelen.”

Volgens Vandenbroucke moet de overheid rekening houden met de beperkte hoeveelheden reagentia op de internationale markten en de draagkracht van de artsen en het personeel van de laboratoria. “We moeten roeien met de riemen die we hebben. Als we onze prioriteiten niet bijstellen, dan kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. En daar is niemand bij geholpen, want het resultaat van zo’n test moet er natuurlijk snel zijn.”

Bovendien wordt de testcapaciteit de komende weken en maanden fors uitgebreid, zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) eerder al aankondigde, benadrukte de minister. “En we zitten nu al in de top drie van landen die het meest testen.”

Vandenbroucke heeft intussen ook een half miljoen antigeen-sneltests besteld. “We moeten nog bekijken hoe we die gaan inzetten. Dat zal niet voor de komende weken zijn, maar we werken eraan.” De minister verwacht tegen eind deze week een advies van de werkgroep onder leiding van professor Herman Goossens.

bekijk ook

Zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen