Direct naar artikelinhoud
Gent

‘Pak de makakken’: onderzoek naar bijtincident met politiehond in Gent

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Een jongeman die zaterdagavond in Gent een arrestatie filmde, werd gebeten door een politiehond en opgepakt. Op de beelden lijkt een agent te zeggen: ‘Pak de makakken.’ De Gentse politiezone is een ‘omvangrijk onderzoek’ gestart, het bijtincident wordt behandeld door het parket.

Bekijk de beelden van het incident

Video wordt geladen...

Acteur Idries Bensbaho (23) passeerde zaterdagavond aan het Van Beverenplein in Gent terwijl de politie twee mensen arresteerde. Bensbaho besloot de tussenkomst te filmen ‘in het teken van burgerjournalistiek’, waarna de gemoederen verhit geraakten. “Ik was volledig coöperatief en geen enkel moment heb ik me verzet’, schrijft hij op sociale media. “Een K9 (een politiehond, MIM) werd op mij en enkele anderen losgelaten, met serieuze verwondingen tot gevolg.” Bensbaho bevond zich buiten de veiligheidsperimeter van de politie.

Bensbaho zou gebeten zijn op een gevoelige plaats en in zijn been, daarnaast werd ook een jongen van 17 gebeten in het achterwerk. Bensbaho werd nadien bestuurlijk aangehouden, zijn smartphone werd in beslag genomen. Hij zegt ook te zijn gechanteerd op het bureau: een pv of de beelden verwijderen. Pas enkele uren na de arrestatie, rond drie uur ’s nachts, werd hij vrijgelaten.

De beelden van het incident circuleren sinds maandag op sociale media. Activist Yassine Boubout, die in contact staat met de jongeren, analyseerde de beelden en deelde vandaag een kort fragment. Daarop zegt iemand duidelijk: “Pak de makakken.” Het lijkt er sterk op dat een agent van de hondenbrigade de woorden uitspreekt.

‘We nemen dit ernstig’

De Gentse politie bevestigt in een geschreven reactie dat het op de hoogte is van meerdere filmpjes. “We nemen dit zeer ernstig en er is een omvangrijk onderzoek gestart.” Het parket behandelt het bijtincident, nog voor de jongeren zelf officieel een klacht indienen. Dat zou later nog gebeuren. “Wat de woorden betreft veroordelen we deze sterk en gaan we na of ze door een politiemedewerker of door een omstander werden uitgesproken”, klinkt het verder.

Als het om een politieagent gaat, kan dat volgens Boubout gezien worden als een haatmisdrijf en is ontslag aan de orde. “Het is alvast een goed signaal dat deze woorden sterk veroordeeld worden, zowel naar de buitenwereld als naar het korps. Maar ik lees voorlopig niks over een interne tuchtprocedure, noch over de manier waarop er door de politie is gehandeld. Het gebruikte geweld was duidelijk buitensporig.”

Onder meer door de Black Lives Matter-bewegingen lijken burgers ook bij ons steeds vaker politietussenkomsten te filmen. “Etnisch profileren is natuurlijk niet nieuw, maar het is hierdoor wel zichtbaarder”, stelt Boubout. “Sommige korpsen kunnen daar duidelijk niet goed mee om. Zolang je een interventie niet hindert, is filmen nochtans een recht. Dat moet erkend worden.”

Twitter bericht wordt geladen...