Direct naar artikelinhoud
Europa

Europese Commissie opent inbreukprocedures tegen gouden paspoorten Cyprus en Malta

Muurschildering van de Cypriotische vlag, in hoofdstad Nicosia.Beeld REUTERS

De Europese Commissie heeft inbreukprocedures gelanceerd tegen Cyprus en Malta omdat ze hun staatsburgerschap verkopen aan vermogende buitenlanders die geen echte link met hun land hebben. Die zogenaamde ‘gouden paspoorten’ zijn volgens de Commissie in strijd met het Europese verdrag.

Malta en Cyprus bieden al jaren het staatsburgerschap aan aan derdelanders die niet hoeven te bewijzen dat ze een nauwe band hebben met het land in kwestie, op voorwaarde dat ze een vooraf bepaald bedrag betalen of investeren in het land.

Die praktijken zijn volgens de Commissie in strijd met “het principe van loyale samenwerking” dat is vastgelegd in het Europese verdrag. Ook “ondermijnen ze de integriteit van het EU-burgerschap”, want de de begunstigden worden automatisch ook EU-burgers die vrij mogen rondreizen, werken en wonen in andere lidstaten en kunnen deelnemen aan lokale en Europese verkiezingen. De gouden paspoorten hebben zo ook gevolgen voor andere lidstaten, stipt de Commissie aan.

Cyprus en Malta krijgen twee maanden tijd om te reageren. Het is nadien aan de Commissie om al dan niet een volgende stap te zetten in de procedure, die kan leiden tot het Europese Hof van Justitie. Een zegsman van de Commissie zei dat Malta eerder had laten verstaan dat het zijn regeling wil verlengen. Cyprus heeft aangekondigd de huidige regels vanaf november te schrappen, maar het land behandelt nog wel alle lopende aanvragen.

In een brief heeft de Commissie overigens ook meer uitleg gevraagd aan de Bulgaarse regering over een gelijkaardige regeling die buitenlandse investeerders het staatsburgerschap aanbiedt. Sofia krijgt één maand tijd om een repliek in te dienen. Ook tegenover Bulgarije zal de Commissie niet aarzelen om actie te ondernemen indien er niet wordt tegemoetgekomen aan de Europese bezwaren, aldus de woordvoerder.

De Commissie heeft in het verleden meermaals gewaarschuwd voor de risico’s van gouden paspoorten op vlak van veiligheid, witwaspraktijken, belastingontduiking en corruptie. Ze maakte zich daarbij ook zorgen over de zogenaamde gouden visa die verscheidene lidstaten uitdelen. Daarbij wordt in ruil voor investeringen niet het staatsburgerschap, maar een verblijfsvergunning aangeboden. Tegen die praktijk trad de Commissie dinsdag niet op. “Dit zijn vanuit juridisch oogpunt verschillende kwesties”, luidde het.