©  AFP

Voorlopige verkiezingsresultaten in Bolivia wijzen Morales’ partij als winnaar aan

Voorlopige resultaten in Bolivia wezen dinsdag in de richting van een verpletterende overwinning voor de partij van oud-president Evo Morales. De verbannen voormalige leider heeft beloofd om “vroeg of laat” terug te zullen keren.

Bron: BELGA

Luis Arce, de presidentskandidaat van de linkse MAS-partij van Morales, won bijna 49 procent van de stemmen nadat meer dan 55 procent van de stembiljetten waren geteld na de stembusgang van zondag. Arces centristische uitdager Carlos Mesa haalde ongeveer 33 procent.

Onafhankelijke enquêtes hadden al vergelijkbare percentages opgeleverd, wat aanleiding was voor voorspellingen van een spectaculaire comeback van de verzwakte MAS-partij, die 13 jaar over Bolivië regeerde met Morales als kopstuk.

Mesa gaf de nederlaag al toe terwijl Arce felicitaties ontving van interim-president Jeanine Anez, van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en van de Andesgemeenschap en linkse Latijns-Amerikaanse leiders.

De MAS bleef verweesd achter toen na beschuldigingen van fraude tegen Morales tot gewelduitbarstingen leidden waardoor de verkiezingen van een jaar geleden nietig werden verklaard. Morales ging in ballingschap en Anez, een rechtse senator, nam de macht over als interim-president.

Morales speelde een prominente rol in de verkiezingscampagne van de MAS vanuit zijn ballingschap in Argentinië, waar hij maandag zei dat hij “vroeg of laat “ zou terugkeren naar Bolivië, aldus het Argentijnse dagblad La Nacion.

In Bolivia wordt de ex-president geconfronteerd met tientallen gerechtelijke onderzoeken op beschuldigingen variërend van terrorisme tot het hebben van een seksuele relatie met een minderjarige, maar hij zei dat ze tot niets zouden leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer