Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud gaat in verzet tegen veroordeling

Eerder werd bericht dat Firoud in een kamp in Syrië zat. Het is niet bekend welk kamp precies.Beeld AFP

De teruggekeerde Syriëstrijdster Noura Firoud heeft verzet aangetekend tegen haar veroordeling door de Brusselse correctionele rechtbank. Die had haar in februari 2019 bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld.

De Vilvoordse trok in 2013 op 17-jarige leeftijd naar Syrië. Ze deed dat toen als levenspartner van Sharia4Belgium-boegbeeld Houssien Eloussaki. Die sneuvelde in de strijd, waarop Firoud in het huwelijk trad met een andere Vilvoordse Syriëstrijder, Ali Houdaifa Ammi. Ook hij was in 2013 naar Syrië vertrokken, maar van hem is geen spoor meer. Mogelijk is hij door andere IS-strijders om het leven gebracht. De man werd op het Sharia4Belgium-proces bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel.

Het parket vervolgde Noura Firoud kort na haar vertrek al voor de jeugdrechtbank voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en het ronselen van strijders. Omdat de jonge vrouw in Syrië zat, kon haar toen geen maatregel opgelegd worden.

In februari 2019 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank haar bij verstek tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtbank was van oordeel dat Firoud haar echtgenoot huishoudelijke bijstand had verleend, met hem een gezin had gesticht en hun drie kinderen had opgevoed en verzorgd, wat aantoonde dat ze zich actief ten dienste had gesteld van IS.

Nadat ze zich had aangeboden bij de Turkse autoriteiten, tekende ze via haar advocaat verzet aan tegen haar veroordeling. Dat verzet is dinsdag ingeleid en uitgesteld naar 2 november. Op die dag zal een datum voor de behandeling van het dossier worden vastgelegd. In tussentijd wordt Noura Firoud door de politiediensten verhoord.