Direct naar artikelinhoud
GetuigenisZelfdoding

Gentse DJ slaakt noodkreet: ‘Ik ken 31 zelfdodingen in eventsector’

'Ik ken meer mensen die zelfmoord pleegden dan mensen die corona hebben gehad'Beeld STYN.be / Stijn Vanderdeelen

Dj Jef Eagl vraagt via Instagram meer aandacht voor mentale gezondheid. Hij zag 31 kennissen en vrienden uit de eventsector uit het leven stappen de laatste maanden.

"Ik ken meer mensen die de afgelopen maanden zelfmoord pleegden, dan mensen die corona hebben gehad." Dat schreef de Gentse dj gisteren op Instagram. De post ging viraal en Studio Brussel pikte zijn verhaal op. “Laten we beginnen met naar elkaar luisteren, en focussen op de ‘samen’ in samenleving”, lichtte Jef daar toe. 

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be. 

Dj Jef Eagl kent immers 31 mensen, allemaal uit de eventsector, die de afgelopen maanden uit het leven stapten. “Spreek alsjeblieft over je mentale gezondheid met mensen die je vertrouwt. Het is geen zwakte. We kunnen pas sterk zijn als we onze kwetsbaarheid accepteren.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@jef.eagl) op

"31 mensen is inderdaad veel", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Ze probeert de cijfers te kaderen. "We weten dat er normaal in België al drie mensen per dag overlijden door zelfdoding. Die cijfers zijn sowieso erg hoog."

Voor dit jaar heeft het Centrum nog geen suïcidecijfers. "Maar op basis van de info die we nu wel al hebben, via het aantal pogingen en oproepen bij de zelfmoordlijn, kunnen we niet spreken van een gigantische stijging van het aantal zelfdoden. Al is het sowieso wel een tijd die, ook vanuit suïcidepreventie, zorgen baart. Vooral op lange termijn dan."

Het aantal risicofactoren, zoals financiële problemen of het ontbreken van een sociaal netwerk neemt immers toe.

De onderliggende boodschap van Jef Eagl, die Pauwels ook onderschrijft, is dat er meer over mentaal welzijn gepraat moet worden. De Gentse dj zette die oproep ook om in daden en richtte samen met Nicolas Overmeire het platform en de podcast Onbespreekbaar op, net om te focussen op mentale gezondheid.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.