© Jimmy Kets

Gedragscode voor terugroepacties en software-updates van auto’s

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft vrijdag samen met sectorfederaties Febiac en Traxio een gedragscode ondertekend die regels bevat voor de manier waarop invoerders en garagisten hun klanten moeten informeren in geval van terugroepacties en software-updates. “Dit zal het vertrouwen in de automarkt versterken en de rechten van de consument beter beschermen”, aldus Peeters tijdens de persdag van het autosalon in Brussels Expo.

Belga

De gedragscode is er gekomen in de nasleep van het schandaal met de sjoemelsoftware bij autoconcern Volkswagen. Dieselgate leidde volgens Peeters tot de vaststelling dat er een groot gebrek aan transparantie was op het vlak van de updates aan de software van auto’s. “Die gebeurden al te vaak zonder medeweten van de klant, of zonder dat hij correct was ingelicht over het hoe en waarom en over de eventuele prijs van de update”, aldus de vicepremier.

De parlementaire dieselgatecommissie had de regering in haar aanbevelingen onder andere ook gevraagd om erop toe te zien dat de kwaliteit van de informatie voor de consument verbeterd wordt en om samen met de autosector gedragsregels op te stellen.

Concreet wordt in de gedragsregels duidelijk afgelijnd wat onder “terugroepactie” moet worden verstaan en wanneer die term gebruikt wordt. Wanneer er sprake is van zo’n terugroepactie zal de klant ingelicht worden dat de terugroeping gebeurt omwille van veiligheids- of conformiteitsredenen. In begrijpelijke taal moet daarbij ook uitgelegd worden wat het risico of gebrek inhoudt. Tot slot moeten interventies in het kader van terugroepacties altijd kosteloos zijn voor de klant.

De gedragscode bevat ook een aantal aanbevelingen over software-updates die los van terugroepacties gebeuren. Volgens Peeters erkennen auto-invoerders en garagisten “uitdrukkelijk dat de klant recht heeft op duidelijke en transparante informatie”. “Deze gedragscode toont aan dat de auto-industrie een nieuw tijdperk wil instappen. Een tijdperk van transparantie en duidelijkheid”, aldus de vicepremier.

De toepassing van de aanbevelingen zal regelmatig geëvalueerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer