Direct naar artikelinhoud
NederlandCoronavirus

▶ Nederlandse koning maakt ongekende knieval: ‘Wij hadden niet op vakantie moeten gaan’

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.Beeld BSR Agency

In een zeldzame videoboodschap heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander deze middag verklaard dat het ‘heel onverstandig’ was om met zijn gezin op vakantie te gaan naar Griekenland. ‘Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben’, zei hij in de korte video van twee minuten. 

Video wordt geladen...

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u”, begon de koning met koningin  Máxima aan zijn zijde. “Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders heftige reacties opgeroepen. Het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe maatregelen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.”

Na zijn ongekende knieval probeerde de koning in het tweede deel van zijn tekst de Nederlanders moed in te spreken. “Het is voor iedereen een moeilijke tijd. We hebben aangrijpende verhalen gehoord tijdens vele ontmoetingen, in persoon of digitaal. We blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.”

Prinsessen

Over de late terugkeer van zijn twee oudste dochters dinsdagavond liet hij zich niet uit. Het koninklijke gezin vloog vrijdagmiddag met het regeringsvliegtuig naar Athene, om in de Griekse vakantievilla de herfstvakantie door te brengen. Nadat dit bekend werd, stak er een twitterstorm op. Vrijdagavond al liet de familie weten de vakantie te zullen afbreken. Zaterdag kwamen koning, koningin en jongste dochter Ariane met een lijnvlucht terug naar Nederland. Gisteren bleek dat de twee oudste dochters nog drie dagen langer zijn gebleven.

Nederlands Minister-president Rutte verklaarde zondag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. Onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid had hij de koning niet aan deze reis moeten laten beginnen. Met zijn videoboodschap toonde Willem-Alexander dat hij ook een eigen verantwoordelijkheid voelt voor de vakantie. Die was weliswaar naar geel gebied, maar ook daaraan zijn risico’s verbonden. Bovendien geldt sinds vorige week dinsdag de oproep aan alle Nederlanders om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.