Direct naar artikelinhoud
Defensie

NAVO-partners verhogen defensiebudget onder druk van Trump

Een Britse militair tijdens NAVO-oefeningen in Litouwen in 2016.Beeld Getty Images

De NAVO-lidstaten hebben hun defensie-uitgaven, onder voortdurende druk van de Amerikaanse president Donald Trump, verder doen toenemen. Dit jaar besteden de Europese bondgenoten en Canada volgens NAVO--secretaris-generaal Jens Stoltenberg alweer 4,3 procent meer aan hun defensie.

en

Zodoende zouden de uitgaven voor het zesde jaar op rij hoger liggen. “Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich nog zal doorzetten in de toekomst”, zei Stoltenberg op een online persconferentie.

De Amerikaanse president Trump klaagt al lang over wat hij noemt “een oneerlijke lastenverdeling” binnen de NAVO en hij viel vooral Duitsland aan vanwege het relatief lage aandeel van zijn defensie-uitgaven.

De achtergrond van de Amerikaanse eisen is het zogenaamde 2 procent-doel dat in 2014 werd vastgelegd. Het bepaalt dat alle bondgenoten zich tegen 2024 zullen aansluiten bij het doel om ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Duitsland heeft zijn bestedingen aanzienlijk verhoogd in de afgelopen jaren, maar zat in 2019 aan een bbp-aandeel van 1,36 procent.

België verhoogt defensiebudget niet

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft vandaag haar cijfers vrijgegeven over de defensie-uitgaven voor haar 30 lidstaten. Verwacht wordt dat de Verenigde Staten nog steeds verreweg de grootste begrotingsinspanning zullen leveren, met uitgaven die 3,87 pct van het bbp vertegenwoordigen.

Van de dertig lidstaten zouden er in 2020 10 boven de drempel van 2 pct uitkomen, waaronder Griekenland (2,58 pct), het Verenigd Koninkrijk (2,43 pct), Polen (2,30 pct) en Frankrijk (2,11 pct). Vorig jaar waren dat er nog maar drie (Verenigde Staten, Griekenland en Verenigd Koninkrijk). Duitsland zou net als Canada (1,45 pct) nog steeds onder de maat blijven (1,57 pct).

België gaat van 0,95 pct van het bbp naar 1,1 pct. Maar dit is een kunstmatige verhoging als gevolg van de inkrimping van het bbp als gevolg van de pandemie, zei een geïnformeerde bron, omdat het defensiebudget niet is verhoogd.

De ministers van Defensie van de NAVO-landen zullen morgen en vrijdag per teleconferentie bijeenkomen. Onder de besproken onderwerpen zal volgens Stoltenberg “de eerlijke verdeling van de militaire lasten” worden besproken.