Direct naar artikelinhoud
Het geilste uur op Twitter: ‘Het is maar naakt hé’
Achtergrond

Het geilste uur op Twitter: ‘Het is maar naakt hé’

Beeld Getty Images

Een foto in slip, met diep uitgesneden decolleté of gewoon twee ontblote borsten: onder het mom van ‘horny hours’ gingen wel wat Vlaamse tieners en twintigers de afgelopen dagen uit de kleren op Twitter. ‘Maar we geilen niet op elkaar, we boosten elkaars zelfvertrouwen.’

Wie de afgelopen dagen na acht uur ’s avonds op Twitter vertoefde, zag misschien wel een blote poep of torso passeren. Geen paniek: ‘Eveline’ was niet plots uit de doden opgestaan, neen, dit waren (half)naakte foto’s van veelal jonge Vlamingen die ze zélf uit vrije wil op de sociaalnetwerksite hadden gegooid.

Vanwaar komt dat idee plots? Flo Windey, ‘de junior Goedele Liekens van Vlaanderen’ en presentatrice van het VTM 2-programma Club Flo Doc, zegt dat we dat wellicht nooit zullen achterhalen. “Trends op Twitter komen uit het niets opborrelen, vaak weet geen kat wie ervoor verantwoordelijk is. (lacht) Ik vond het alleszins fantastisch om te zien. Jonge mensen die foto’s posten waarop ze zich goed en sexy voelen: dat kunnen we toch alleen maar toejuichen?”

Geneeskundestudent Brendan (19) heeft ook een foto van zijn blote bast gedeeld. “Ik zag het andere vrienden doen en dacht: waarom niet? Mijn zelfvertrouwen kreeg er een fameuze boost door. Ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen. Vriendinnen hadden wel wat miserie: mannen vroegen hun nummer of deden dubieuze voorstellen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Amir (22), student orthopedagogie, deelde een kiekje in slip. “Zij het na lang twijfelen”, zegt hij. “Jezelf halfnaakt op het internet plaatsen: je vraagt je toch af wie dat allemaal te zien krijgt. Maar iedereen in mijn omgeving deed het. Sommigen omdat ze het effectief geil vonden, maar voor mij en vele anderen was het een manier om verschillende lichaamstypes te normaliseren en te appreciëren.”

In coronatijden mag het niet verbazen dat jongeren op het net naar complimentjes hengelen, zegt Flo Windey. “Vroeger kreeg je bevestiging van vreemden in het uitgaansleven, maar dat ontbreekt nu volledig. Dit is een goed alternatief.”

Allemaal goed en wel, maar dreigen die beelden jongeren niet te achtervolgen? “Mensen, je toekomstige werkgever heeft ook toegang tot Twitter. Sorry, groetjes bomma”, schreef Lieselot Van Mol (29) in een tweet die massaal werd gedeeld. Van Mol: “Iedereen doet maar, ik heb er geen probleem mee, maar ik hoop dat die jongeren later geen spijt krijgen. Die vele reacties en likes zijn misschien nu wel leuk, maar wat als je binnen een paar jaar voor kleuterjuf solliciteert en je toekomstige school op die foto’s botst?”

Als een werkgever hem zou weigeren omwille van hoe hij zich uitdrukt, dan wil hij er sowieso niet werken, zegt student Amir. Flo Windey volgt hem daarin: “Je wil toch net werknemers met keiveel zelfvertrouwen? Het is maar naakt hé.”