Direct naar artikelinhoud
Amerikaanse marine

Hoge generaal VS in Europa uit functie gezet om gebruik racistisch scheldwoord

Generaal Stephen M. Neary.Beeld AP

Een hoge Amerikaanse generaal die gestationeerd was in Europa is ontheven uit zijn functie vanwege het gebruik van een racistisch scheldwoord. Naar aanleiding van rapmuziek die opstond tijdens een training in Duitsland, zou Neary gevraagd hebben aan een groep mariniers wat ze ervan zouden vinden als hij het ‘n-woord’ zou gebruiken.

Neary wilde het gebruik van het ‘n-woord’ in rapliedjes ter discussie stellen. Zwarte en latino-militairen waren echter geschokt dat de generaal het taboewoord in de mond nam. De ontheffing van de generaal, die onder andere diende in Irak, betekent feitelijk het einde van zijn 32-jarige militaire carrière. Neary leidde Amerika’s mariniers in Europa en Afrika.

De ontheffing van de mariniersgeneraal laat nog eens zien hoe gevoelig het uiten van het ‘n-woord’ ligt in de VS als witte Amerikanen het veelvuldig gebruik ervan in onder andere zwarte muziek aan de orde willen stellen of meezingen. Begin dit jaar moest Ron Jans, de Nederlandse trainer van de Amerikaanse club FC Cincinnati, vertrekken omdat hij in de kleedkamer meezong op een rapliedje. 

Een klacht van een zwarte speler werd hem fataal. De rapper Kendrick Lamar werd twee jaar geleden boos omdat een witte fan, die hij op het podium had uitgenodigd om met hem mee te zingen, het ‘n-woord’ uit een hit van hem in de mond nam. Ook het merendeels zwarte concertpubliek in Alabama, dat ook luidkeels meezong, was verontwaardigd.

‘Geen vertrouwen meer’

Het incident dat Neary de kop kostte was in augustus maar kwam pas eerder deze maand in de openbaarheid nadat de Amerikaanse militaire krant Stars and Stripes erover bericht had. De generaal, die toen pas twee twee maanden de hoge functie in Europa bekleedde, zag hoe mariniers op het hoofdkwartier Boeblingen buiten trainden terwijl ze luid muziek draaiden. 

Toen hij een raplied hoorde, waarin het ‘n-woord’ om de haverklap werd gebezigd, vroeg Neary aan de groep wat ze ervan zouden vinden als hij het woord in de mond nam. Volgens een Amerikaanse militaire functionaris, zo meldt NBC News, wilde hij slechts het gebruik van het racistische scheldwoord in muziek aan de orde stellen.

Zwarte, latino maar ook witte militairen waren stomverbaasd dat hun commandant het ‘n-woord’ in de mond had genomen. Ze waren geschokt om het te horen van een hoge witte officier, aldus een marinier tegen Stars and Stripes. “Hij verloor op dat moment ons respect”, aldus de marinier. Op maandag, na een onderzoek van het marinierskorps, moest Neary vertrekken. 

Generaal David Berger, de commandant van het elitekorps, zei in een verklaring dat hij Neary had ontheven omdat “er geen vertrouwen meer was dat hij nog langer leiding kon geven” aan de 1.500 mariniers die hij onder zich had.