Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Belgische staat dan toch niet verplicht kinderen IS-strijders te repatriëren

Beeld van januari dit jaar uit het vluchtelingenkamp Al-Hol.Beeld AFP

De Belgische staat is dan toch niet verplicht om tien kinderen van IS-strijders, noch hun ouders naar België te halen. Ook moet de staat geen dwangsommen betalen. Het beroep van de ouders van de IS-kinderen daartoe is verworpen.

De zaken van Syriëstrijders Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani enerzijds en Adel Mezroui anderzijds slepen al lange tijd aan. Deze drie moeders en een vader vroegen in 2019 dat hun tien kinderen, allen jonger dan 10 jaar, gerepatrieerd zouden worden naar België.

De drie moeders verbleven op dat ogenblik in een vluchtelingenkamp in het Syrische Al-Hol. Mezroui verbleef in een detentiekamp in Al-Hasaka. Intussen keerde Nadia Baghouri wel al terug naar België met haar vier kinderen. Baghouri zelf zit vast in de gevangenis van Gent, haar kinderen zijn in het land.

De rechter in eerste aanleg gaf de gezinnen gelijk en legde de Belgische staat dwangsommen van 5.000 euro op voor elke dag dat er geen actie werd ondernomen om de kinderen terug te halen.

De Belgische staat argumenteerde bij de dwangsomrechter echter dat het niet in de mogelijkheid was om de kinderen terug te halen omdat de ouders niet gescheiden wilden worden van hun kinderen en de Koerdische overheid niet toeliet dat de kinderen zonder hun ouders het grondgebied zouden verlaten. De dwangsomrechter gaf België daarin gelijk, waartegen de vier ouders dan weer beroep aantekenden.

Advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir, die de vier ouders vertegenwoordigen, bevestigen dat hun beroep verworpen is. “We nemen hier akte van en bestuderen nu eerst het arrest”, zeggen ze.

Volgens hen is een van de argumenten van de rechter dat er geen afstammingsband tussen de kinderen en hun ouders aangetoond kan worden (het ontbreekt immers aan een geboorteakte of DNA-stalen), waardoor de kinderen zich niet kunnen beroepen op hun Belgische nationaliteit om gerepatrieerd te worden.

Dat juridisch argument werd eerder ook al gebruikt door het Franstalige hof van beroep in Brussel voor een andere, soortgelijke zaak.

Vraag is nu of de ouders (en hun kinderen) tegen de beslissing in cassatie gaan. “Onze cliënten hadden ons gemandateerd om advies in te winnen bij een cassatie-advocaat bij het Hof van Cassatie in het geval van een negatieve uitspraak. Al wil ik niet vooruitlopen op de zaak: we wachten dat advies over de slaagkansen voor het Hof van Cassatie eerst af.”