Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Frankrijk overweegt noodtoestand tot februari

Frankrijk overweegt noodtoestand tot februari
Beeld AFP

De Franse regering wil de noodtoestand die half oktober voor de tweede keer dit jaar werd uitgeroepen door de pandemie van het coronavirus, verlengen tot half februari. Franse media meldden dat de regering aan een wetsvoorstel werkt hiervoor. Het voorstel impliceert ook de mogelijkheid om noodmaatregelen te treffen tot 1 april, na het verlopen van de noodtoestand.

De regering is bang dat het virus een sterke comeback maakt en overweegt ook om hele departementen waar het zich snel zou verspreiden in lockdown te plaatsen. Die is al opnieuw afgekondigd in een reeks steden.

Sinds de intrede van het virus, begin dit jaar, wijten de Franse autoriteiten circa 33.885 sterfgevallen aan het virus. Inmiddels is het in totaal meer dan 930.000 keer vastgesteld. Vrijwel alle sterfgevallen zijn onder mensen ouder dan 65 jaar (92 procent). De gemiddelde leeftijd van een overleden patiënt is 84 jaar.

De strenge coronamaatregelen treffen vooral de werkende bevolking. Het bureau voor de statistiek schat dat de economie 9 procent krimpt dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Eind dit jaar zou 10 procent werkloos zijn.