Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

▶ Obama valt zijn opvolger aan bij verkiezingsrally: ‘Trump gaat ons niet beschermen’

Oud-president Barack Obama tijdens de rally in Pennsylvania.Beeld Getty Images

Gewezen president Barack Obama heeft voor het eerst een verkiezingsbijeenkomst gehouden om de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te steunen. Obama haalde daarbij hard uit naar huidig president Donald Trump, die volgens Obama niet bereid is om zich in te spannen voor het presidentiële ambt.

en

Obama sprak een menigte in auto’s toe bij een drive in-rally in Philadelphia in de belangrijke staat Pennsylvania. Hij beet het spits af door op te roepen om vroegtijdig te stemmen. Hij legde uit waar kiezers een poststembiljet kunnen aanvragen en herinnerde de kiezers in de cruciale swing state Pennsylvania eraan dat zij een speciale stemenvelop moeten gebruiken en de instructies nauwkeurig moeten opvolgen zodat hun stem wordt meegeteld. “Wat wij de komende 13 dagen doen, is beslissend voor de komende decennia”, hield Obama zijn toehoorders voor.

Video wordt geladen...

‘Trump niet in staat presidentschap serieus te nemen’

De oud-president stelde dat Donald Trump niet in staat is om zijn ambt serieus te nemen en niet bereid is om zich ervoor in te spannen. Zo stelde Obama dat er in het Witte Huis ook geen draaiboek werd opgesteld om de corona-epidemie aan te pakken.

“De laatste dagen gaat het aantal besmettingen weer omhoog”, zei hij. “En Donald Trump gaat ons niet beschermen. Hij doet niet eens de eenvoudigste dingen om zichzelf te beschermen.” De aanvallen van de Republikeinen op de zorgverzekeringswet van zijn regering ten tijde van een pandemie noemde Obama “schandelijk”.

Ook heeft Trump de Amerikanen volgens Obama in de steek gelaten door te treuzelen met een nieuw pakket van steunmaatregelen. Volgens de oud-president heeft Trump wel goed voor zichzelf en de rijken gezorgd. “Hij doet kennelijk zelfs zaken met China en blijkt daar een geheime bankrekening te hebben. Kan je je voorstellen dat ik dat zou hebben gedaan?”

Obama hield zich de eerste jaren van Trumps presidentschap grotendeels op de vlakte, maar haalde dit jaar tijdens de campagne voor de komende presidentsverkiezingen al meerdere keren hard uit naar zijn opvolger.

‘Biden zal dit land beschermen’

Obama zei dat hij Biden tijdens zijn presidentschap “is gaan bewonderen als iemand die iedereen behandelt met waardigheid en respect” en noemde hem “een vriend van werkende mensen”. “Hij heeft mij een betere president gemaakt en heeft het karakter en de ervaring om dit een beter land te maken”, aldus Obama. “Biden zal dit land beschermen tegen alle bedreigingen, buitenlandse, binnenlandse en microscopische.”